SEPEX – berza električne energije u Srbiji

Dodajte komentar

SEPEX ime je nove berze električne energije. Elektromreža Srbije (EMS) jedan je od njenih osnivača sa zadatkom da berzu i postavi na noge. No, na njoj neće trgovati samo Srbija.

„Ideja je da se sve ostale zemlje potpisnice ugovora o energetskoj zajednici priključe tom projektu i da praktično ovaj naš projekat bude nukleus tog regionalnog ‘Dan unaprijed’ tržišta“, kaže Miloš Mladenović, korporativni direktor za međunarodne i regulatorne odnose EMS.

Od samog početka na berzi će trgovati i Crna Gora i Makedonija, a kasnije bi se trebale priključiti i Mađarska, Poljska, Rumunija i druge države regije.

No, kako bi se u ovom dijelu Evrope postigla energetska stabilnost, ministrica energetike Srbije Zorana Mihajlović smatra da je potrebno ispuniti ključni uslov, a to je otvaranje regionalnog tržišta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Srbija se, kao i ostale zemlje u regionu obavezala, naravno da će otvarati tržište. Negde je to išlo brže, negde je išlo sporije. Za nas to znači kvalitet, dakle za nas to znači da će Elektroprivreda Srbije (EPS) morati da povede računa o svojoj konkurentnosti. Čim EPS povede računa o konkurentnosti, može da skoči i konkurentnost cijele privrede, i to znači ne samo dovoljnu količinu električne energije nego i kvalitetnu električnu energiju“, navodi Mihajlović.

Elektroprivreda Srbije, htjela-ne htjela, morat će se mijenjati.

„U nekim državama se dešavalo da ako nije javno preduzeće spremno, onda se desi da kompanije i potrošači nađu druge isporučioce“, dodaje ministrica.

Bolje tržišne cijene

Isporučioci energije nisu samo proizvođači, već i trgovci koji su prema važećim zakonima registrovani u Srbiji. Na listi već ih ima 35.

„Konkurencija na tržištu struje bi trebalo da dovede do boljih tržišnih cijena u Srbiji. To od ove godine mogu da osjete veliki kupci, a od 2015. godine i građani“, kaže novinar Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić koji se javio iz Beograda.

„Sudeći prema iskustvima drugih zemalja, na primjer Hrvatske koja je prošle godine startovala sa uvođenjem više distributera i ponuđača za kupovinu struje, tamo je došlo do pada cijene struje za oko deset procenata, i ako se to ima u vidu onda se može očekivati da će do toga doći i u Srbiji“, ističe urednica magazina Biznis Radojka Nikolić.

Berza struje će donijeti sigurnost na tržištu, kako za kupce tako i za ponuđače. Sagovornici Al Jazeere kažu da berzu svi učesnici na srpskom tržištu željno iščekuju. U punom kapacitetu trebala bi proraditi 2018. godine, a očekuje se i profit od 400 hiljada eura godišnje.

Izvor: Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *