Radnici Boksita blokirali Upravnu zgradu i odvoz rude

Dodajte komentar

Radnici Boksita jutros su blokirali ulaz u to preduzeće i izvoz rude. Zahtijevaju da ih sa Biroa rada vrate na posao te da za one koji budu višak obezbijede socijalni program.

“Jutros su se radnici okupili, blokirali su i izvoz rude zgradu kopletnu. Samo je dozvoljen ulazak stečajnom upravniku. Tražimo da nas vrate na posao i da poslije toga odrede socijalni program za one koji su višak”, rekao je za Radio Antena M Mladen Đurović iz Boksita.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Radnici su poručili da će istrajati do kraja a u tome su saglasna sva tri sindikata.

“Prvo što treba da uradimo je da maknemo stečajnog upravnika jer čovjek priča neke dubioze, htio je sve radnike da pošalje na Biro. Mi to nećemo dozvoliti, svi do jednog ćemo ostati ovdje i nećemo se micati dok se ovo ne riješi”, rekao je predsjednik Sindikalne organizacije Ratko Radulović, prenosi portal Cdm.

Rudari su jutros razgovarali sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićemkoji im je obećao da će biti obezbijeđen socijalni program.

“Ministar nam je rekao da je stečaj bio neizbježan, da za sada nema strateškog partnera. Mi smo imali ponudu Vagon inpeksa i treba da počnemo sa njima razgovore, da sarađujemo sa stečajnim upravnikom i da bi mogla da se pokrene proizvodnja, da može da se radi”, objašnjava Ilija Đilas iz Boksita.

A stečajni upravnik Veljko Rakočević nije htio da komentariše protest radnika i blokadu rude ali je kaže optimista povodom dalje proizvodnje. Ipak, naglašava da 150 tona izvoza za Vagon inpeks na godišnjem nivou nije dovoljno.

“Pošto je to ruda koja ide od Mađara prema Zvorniku, to je čista ruda, ne može biti profitabilno ni na nivou proste reprodukcije za pola radnika a ne za sve radnike. Pošto oni kažu da svi budu primljeni pa će oni dijeliti. Ko god bude primljen mora po zakonu da dobija minimalni lični dohodak”, navodi Rakočević.

Ratko Radulović, međutim, poručuje da rudnik ima perspektivu.

“Ako ima viška radne snage neka to riješe kao prošli put, kada sam ja radio program za 965 ljudi. Ne tražimo ni više ni manje”, rekao je on.

Radulović napominje da su radnicima ostali dužni 13 zarada. Podsjetimo da je Privredni sud 19.novembra uveo stečaj u Boksite na zahtjev CKB zbog duga od milion i 590 hiljada eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *