Integracija država Zapadnog Balkana je prioritet politike proširenja EU

Dodajte komentar

Integracija država Zapadnog Balkana je prioritet politike proširenja EU, poručili su u Briselu učesnici panel diskusije- Dodatno podsticanje politike proširenja EU na Balkan, nakon članstva Hrvatske, na kojoj je učestvovao i državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.

Panel je realizovan u formi političkog dijaloga koji je organizovao Centar za evropsku politiku, u saradnji s Evropskim fondom za Balkan i Centrom za jugoistočne evropske studije u Gracu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, učesnici panela su razmijenili mišljenje o aktuelnim reformskim procesima na Balkanu i glavnim izazovima s kojima se suočavaju države u procesu evropske integracije, s akcentom na jačanje vladavine prava i pospješivanje ekonomskog rasta i razvoja. U tom kontekstu je razgovarano o percepciji EU i njenoj privlačnosti u Regionu, kao i o percepciji građana Unije po pitanju daljih proširenja na Balkan.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Istaknuto je da su globalizacija, kao i ekonomska i finansijska kriza, nametnuli izazove ne samo za države u procesu pristupanja, nego i za samu EU. Kada je riječ o Uniji, pred njom je ozbiljan posao u pravcu nastavka ekonomskog oporavka, ali i institucionalne i političke konsolidacije. S druge strane, države kandidate i potencijalne kandidate za članstvo čeka dug put unutrašnje transformacije kroz sprovođenje kompleksnih reformi koje će ih postepeno dovesti do evropskog kvaliteta života. Riječ je o kompatibilnim procesima čiji će kvalitet i brzina imati uticaja na dalju dinamiku pristupanja država regiona Evropskoj uniji“, saopšteno je iz MVPEI.

Ambasador Pejović je učesnicima skupa predstavio najvažnije rezultate koje je Crna Gora dosad ostvarila, pri čemu je istakao korištenje hrvatskog iskustva prilikom formiranja kvalitetne pregovaračke strukture, zbog sličnosti sistema, kao i iskustvo Islanda u poboljšanju komunikacije i informisanja javnosti o procesu pristupanja.

“Ukazao je na uspješan završetak procesa skrininga i otvaranje i privremeno zatvaranje dva pregovaračka poglavlja i posebno predstavio opsežne pripreme za otvaranje 23. i 24. poglavlja koje su pratile dobra organizacija, stručan i posvećen rad članova radnih grupa, kvalitetna međuresorna komunikacija i saradnja, kao i snažna politička volja i konsenzus po pitanju donošenja važnih odluka i kreiranja najboljih rješenja“, saopšteno je iz MVPEI.

On je istakao da je kompletno društvo svjesno težine zadatka i naglasio da su ključni izazovi i zadaci koji stoje pred Crnom Gorom istovremeno i najbolja unutrašnja priprema za buduće članstvo u EU.

“U tom kontekstu je istakao uvjerenje da će dosadašnji napori u ovoj oblasti biti verifikovani početkom pregovora u ova dva poglavlja do kraja godine, što će omogućiti da otvorimo pregovore i u ostalim oblastima“, saopšteno je iz MVPEI.

Ambasador Pejović je ponovio da pregovarački proces nije samo usklađivanje zakonodavstva s pravnom tekovinom nego usklađenost cijelog sistema, na čemu države Zapadnog Balkana rade već skoro dvije decenije.

Govoreći o dinamici proširenja, ambasador Pejović je ocijenio da sve države u procesu pristupanja prave odlučne korake u pravcu članstva u EU, što doprinosi kreiranju pozitivnog imidža Zapadnog Balkana i naglasio da je u predstojećem periodu potrebno održati zamah reformi i osnažiti evropsku perspektivu država regiona, nakon ulaska Hrvatske.

Učesnici skupa su istakli da je Crna Gora za kratko vrijeme ostvarila odličan integracioni napredak  i da njeno iskustvo iz organizacije i vođenja pristupnih pregovora može biti veoma dragocjeno za ostale države iz regiona.

“Konstatovano je da, i pored izazova, na globalnom i unutrašnjem planu, integracija država Zapadnog Balkana ostaje prioritet politike proširenja EU. U tom smislu, države članice i države  aspiranti za članstvo treba da dinamiziraju procese koji će donijeti novi, unaprijeđeni, kvalitet života svih građana“, saopšteno je iz MVPEI.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *