Ulaganja u istraživanja i razvoj Folksvagena premašila 9,5 milijardi eura

Dodajte komentar

Prvi put za deset godina jedna kompanija iz Evropske unije – njemački proizvođač automobila Folksvagen, predvodi listu najvećih investitora iz privatnog sektora u istraživanja i razvoj.

Kompanije iz EU povećale su u 2012. godini ulaganja u istraživanja i razvoj za 6,3 odsto, što je tik iznad svjetskog prosjeka od 6,2 odsto. Međutim, performanse evropskih kompanija razlikuju se gledano po sektorima. Takođe, EU i dalje zaostaje za SAD, gdje su ulaganja u istraživanja i razvoj porasla u 2012. godini za 8,2 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kompanije iz EU očekuju da će između 2013. i 2015. povećati ulaganja u istraživanja i razvoj u prosjeku za 2,6 odsto godišnje, što je slabije očekivanje nego u prethodnom istraživanju.

Folksvagen je u 2012. godini investirao u istraživanja i razvoj 9,5 milijardi eura, pokazao je izvještaj Evropske komisije „Semafor ulaganja industrije u istraživanja i razvoj za 2013“. Drugi na svetskoj listi je južnokorejski Samsung elektroniks sa uloženih 8,3 milijarde eura.

Među prvih deset investitora našlo se čak pet kompanija iz SAD (tri farmaceutske – Merk, Džonson i Džonson i Fajzer, i dvije iz ICT sektora – Majkrosoft i Intel), zatim dvije iz Švajcarske (obje farmaceutske – Roš i Novartis) i jedna japanska (Tojota).

Izvještaj je urađen na bazi istraživanja 2.000 kompanija iz cijelog svijeta koje su vodeći ulagači u istraživanja i razvoj i pokrivaju više od 90 odsto ukupnih izdvajanja biznisa za istraživanja i razvoj na globalnom nivou.

Kompanije iz EU, njih 527, investirale su u istraživanja i razvoj 158 milijardi eura, što predstavlja 29,3 odsto ukupnih ulaganja 2.000 kompanija koja premašuju 538,8 milijardi. Istraživanje je obuhvatilo i 658 američkih kompanija, 353 japanske i 462 firmi iz drugih zemalja, uključujući Kinu, Južnu Koreju, Australiju, Kanadu, Norvešku.

– EU još zaostaje za vodećim konkurentima … Uprkos pozitivnim rezultatima vodećih kompanija u EU na značajnim industrijskim sektorima, poput autoindustrije, još smo slabi kad je riječ o visokotehnološkim sektorima, kao što su biotehnologija i softver – ocjenila je evropska komesarka za istraživanja, inovacije i nauku Mari Geoghegan-Kvin.

Snažan rast investicija u razvoj, od 14,4 odsto, zabilježile su kompanije iz EU iz sektora proizvodnje automobila i djelova, dok su njihovi rivali iz SAD imali pad od 2,6 odsto. Sa rastom od 12,3 odsto prema 9,4 odsto (u SAD), kompanije iz EU nadmašile su američke i na planu ulaganaja u industrijski inženjering. Međutim, rezultati evropskih firmi iz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija su neujednačeni – kod softvera i računarskih usluga rast ulaganja u istraživanja i razvoj dostigao je 14,2 odsto, ali je kod IT hardvera pad bio 2,3 odsto. Kompanije iz SAD su na oba polja imale veliki rast, od 12,6 odsto, odnosno 14,8 odsto.

Poslje Folksvagena, najviše su u istraživanja i razvoj uložili njemački Dajmler (5,6 milijardi evra), zatim njemački Boš i francuski Sanofi-Aventis koji su investirali po 4,9 milijardi eura. Ulaganja Simensa iznose 4,57 milijardi, britanska kompanija GlaksoSmitKlajn investirala je 4,2 milijarde, a finska Nokija – 4,17 milijardi eura. Kompanije iz deset članica EU vodećih po investicijama u istraživanja i razvoj zaslužne su za 97,3 odsto ukupnih ulaganja 1.000 vodećih EU kompanija od kojih je svaka u istraživanja i razvoj uložila više od pet miliona eura.

Kako je pokazao izveštaj, u velikom broju zemalja ukupna ulaganja u istraživanja i razvoj zavise od samo nekoliko firmi. Tako je Fijat, sa rastom tih investicija od 51,5 odsto, pokrio 36 odsto ukupnih ulaganja kompanija.

U Njemačkoj ulaganja tri kompanije iz sektora autoindustrije – Folksvagen, Robert Boš i BMW, čine 32 odsto ukupnih investicija. Ilustracije radi, Folksvagen je u 2012. povećao investicije u istraživanja i razvoj za 32,1 odsto, Boš za 16,1 odsto, a BMW – za 17,2 odsto. Iz EU je u istraživanju učestvovalo najviše njemačkih kompanija – 130, sljede britanske (107), francuske (75), švedske (40), holandske (35), italijanske (30). Capital

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *