Spoljnotrgovinska razmjena: Povećan izvoz, smanjen uvoz

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za deset mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,8 milijardi eura, 2,4 odsto niže u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Izvezeno je robe u vrijednosti od 309,5 miliona eura, što je 2,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz je smanjen 3,3 odsto na 1,49 milijardi eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 20,7 odsto i veća je u odnosu na pokrivenost u uporednom periodu, kada je iznosila 19,6 odsto”, saopšteno je iz Monstata.

U strukturi izvoza prema klasifikaciji SMTK (Standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji) najviše su zastupljeni mineralna goriva i maziva – sektor 3, u iznosu od 92,9 miliona eura. Od toga se na električnu energiju odnosi 82 miliona eura, a naftu i naftne derivate u iznosu 9,9 miliona eura.

U strukturi uvoza prema klasifikaciji SMTK najviše su zastupljeni proizvodi sektora 0 – hrana i žive životinje u iznosu od 306,8 miliona eura. Od toga se na meso i prerade mesa odnosi 72,8 miliona eura i žitarice i proizvode od žitarica 46,3 miliona eura.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija sa 110,7 miliona eura, Hrvatska sa 48,2 miliona eura i Slovenija sa 32,3 miliona eura.

“U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija sa 426,6 miliona eura, Grčka sa 125,8 miliona eura i Kina sa 123,7 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *