Poslovna komunikacija: Šta znači `moćni dijamant`?

Dodajte komentar

Među svim vrstama živih bića, ljudske ruke su jedinstvene. Ne samo po onome što njima možete da uradite, već i po tome koliko su značajne za komunikaciju. Izrazito su ekspresivne. Pričaju onima koji ne mogu da čuju i imaju snagu da otkriju najdublje misli. Nijedna druga vrsta nema dio tijela sa tako izuzetnim opsegom mogućnosti. Bez obzira da li slušate nekoga kako govori ili samo posmatrate osobu, položaj ruku privlači našu pažnju kao bogat izvor neverbalnih naznaka kako bi bolje razumjeli misli i osjećanja drugih. Interesantna je činjenica da naš mozak obraća mnogo veću pažnju na prste i šake u odnosu na ostatak tijela (www.psychologytoday.com).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Stoga je pitanje koje muči mnoge ’šta sa rukama’ opravdano. Značaj se posebno ističe kada se radi o javnim ličnostima, naročito političarima i poslovnim ljudima, jer treba voditi računa šta ruke u određenom položaju poručuju, kakvu poruku o njihovom ’vlasniku’ šalju.

Dijamant Merkelove

Nekadašnja premijerka Velike Britanije, Margaret Thatcher, dobila je preporuku da nosi tašnu, dok ‘čelična dama’ 21. veka, Angela Merkel, ima drugo rješenje.

Njemačka kancelarka šake drži u predjelu stomaka, spojenih prstiju, u položaju koji je postao poznat kao ’dijamant Merkelove’. Ovo je jedan od vjerovatno najprepoznatljivijih gestova na svijetu. Hrišćansko-demokratska unija iskoristila je prikaz njenih ruku u ovom položaju u završnici predizborne kampanje krajem septembra. U centru Berlina osvanuo je plakat od 1.400 metara kvadratnih, sastavljen od 2.150 manjih fotografija pristalica, a odmah iza ćoška i bilbord sa natpisom ’Budućnost Njemačke u dobrim rukama’. U prošlosti Merkelova je bila suočena sa dosta podsmijeha upućenih njenom držanju, dok danas nadimak ’majka’ i njen karakteristični položaj ruku predstavljaju simbol smirenosti i snage.

Snažan oblik govora tijela prikazan je i u popularnoj animiranoj seriji ’The Simpsons’ gde je gotovo zaštitni znak starog milijardera. Mr. Burns bi uz svaki poklič ’sjajno’ spojio ruke u ovaj prepoznatljiv položaj. Gest, kome je pečat dala Angela Merkel, nije stran ni drugim svjetskim visokim funkcionerima i biznismenima, ali ni onima na području Srbije i Crne Gore. Karakterističan je za Miroslava Miškovića, vlasnika Delta Holdinga, a sve češće se može primetiti da i Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije, u gostovanjima drži ruke u ovom položaju.

Snaga gesta

Samopouzdanje, ali i autoritativnost prva su obilježja osoba koje ruke drže u ovom karakterističnom položaju. Njihova samouvjerenost leži u moći i kontroli koje posjeduju, kao i pristupu određenim informacijama ili životnom iskustvu koje im daje prednost u odnosu na druge. Ovaj gest često koriste nadređeni. Biznismen Donald Trump u svom reality programu ’The Apprentice’ mogao se vidjeti sa rukama ispred sebe, spojenim prstima i odvojenim dlanovima i to uglavnom prije nego što bi nekom od kandidata saopštio da je otpušten. Očigledan znak njegove moći nad osobama koje su mu potčinjene.

Gest danas poznat kao ’dijamant Merkelove’ efikasan je ukoliko posjedujete određenu moć ili želite da drugi tako misle. Kada je u pitanju timski rad, može nanijeti samo štetu, jer takođe ukazuje na arogantnost. Držanje ruku u ovom karakterističnom položaju ima određene podsvjesne, manipulativne moći, ali neće biti od velike koristi ukoliko se radi o usamljenom gestu koji nije u skladu sa položajem ili povjerenjem koje ljudi imaju u vas.

Pretpostavljeni će gest koristiti na sastancima i prilikom izdavanja naredbi. Što su ruke u višem položaju oslikavaju veću moć ili aroganciju. U ekstremnim slučajevima pogled prolazi kroz piramidu koju formiraju šake u položaju ispred očiju.

Neki će se odlučiti za suptilniju verziju gesta držeći ruke na ovaj način, ali ispod stola. Sklanjajući ruke od pogleda drugih pokušaće da prikriju svoje mišljenje ili ograniče sopstvenu moć. Skriveni ’dijamant’ više je prisutan kod žena, a karakterističan je i u situaciji u kojoj osoba sluša nekoga (www.bodylanguageproject.com).

Ukoliko su ruke u položaju ’dijamanta’, ali pri tom služe kao oslonac glave, gest ne signalizira poverenje, već ukazuje na dosadu, samosvjesnost ili neprijatnost.

Kada se posmatra u koleraciji sa drugim oblicima govora tijela, najvažnije je ono što slijedi prije postavljanja ruku u položaj ’dijamanta’. Treba obratiti pažnju na pozitivne i negativne elemente koji će ukazati na to da li osoba nastoji da bude iskrena ili će pokušati da manipuliše svojom prividnom snagom. Otvoreni dlanovi i stav tijela dobar su znak, dok će na negativno ukazati prekrštene ruke, dodirivanje nosa ili lica ili izbjegavanje pogleda.

Nije potrebno mnogo da bi se prešla linija i pretjeralo u korišćenju ovog jakog gesta neverbalne komunikacije. Njegova upotreba nosi značajnu težinu i stoga ga treba koristiti u određenim momentima, kao na primjer kako bi dodatno istakli određenu stvar u svom govoru. Ukoliko pretjerate sa isticanjem ovog gesta ili ga upotrebite u pogrešnom trenutku u opasnosti ste da vas drugi shvate kao egoistu ili sveznalicu.

Isprepletani prsti

Ukoliko tokom pregovora iskrsne nešto što će smanjiti samopouzdanje osobe koja ruke drži u ’dijamantu’, uslijediće ukrštanje prstiju. Isprepletani prsti uglavnom ukazuju na nizak stepen samopouzdanja. Jačina stiska ukazuje i na stepen uznemirenosti osobe. Obratite pažnju u kom trenutku razgovora je osoba promijenila položaj šaka i dobićete odgovor na pitanje šta je izazvalo pad samopouzdanja. Takođe, treba obratiti pažnju i na obrnutu situaciju.

Moć i saosjećanje

Najbolji gest kojim možete navesti druge da povjeruju u vas i slože se sa vašim mišljenjem je kada su šake postavljene u širi položaj ispred grudi, kao da njima držite loptu. Poruka koju šaljete na ovaj način su moć, samopouzdanje i saosjećanje. Gest je prigodan za sve prilike uključujući i konfrontacije, govore i pregovore. Barack Obama, predsednik SAD, prilično često koristi ovaj gest, a isto je činio i njegov protivnik u debati predsjedničkih kandidata 2012. Mitt Romney.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *