Odgovornost na primjeru jedne banke

Dodajte komentar

Danas se mnogi pozivaju na riječ odgovornost. Šta zapravo znači odgovorno ponašanje u svijetu bankarstva? Da li se prevashodno to odnosi na odgovornost prema novcu kojim raspolažemo? Ili su u pitanju i neke druge vrijednosti? Npr. koliko smo svjesni odgovornosti koju imamo prema uštedi energije, na primjer, zelenilu koje nas okružuje, stvarima koje nam  se „na prvu loptu“ ne čine toliko bliske? Da li bi trebalo da se zapitamo i razmislimo i na temu odgovornosti prema budućnosti i šta možemo da uradimo da bi sredina u kojoj živimo bila bolja? Upravo takvim pitanjima se, između ostalog,  bavi ProCredit banka.

ProCredit banka kao jedina banka u Srbiji sa 100 odsto njemačkim osnivačkim kapitalom je tokom posljednjih godina investirala više od 37 miliona eura u mnoge ekološki opravdane projekte na polju unapređenja energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije u Srbiji. Takođe, ovu posvećenost banka svakodnevno potvrđuje i na ličnom primjeru, kroz brojna unapređenja u organizaciji rada  zaposlenih u ProCredit banci i, poslovanju  ekspozitura, odnosno kroz lično zalaganje zaposlenih o odlaganju otpada za reciklažu, potrošnji papira, sadnji stabala i brojnim sličnim primjerima.

I sve to je podržano kroz konkretno odjeljenje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kao Banka koja je odgovorna za uspostavljanje politike upravljanja sistema zaštite životne sredine, osnovali smo  Službu za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine sa ciljem veće ekspertize u finansiranju energetski efikasnih rešenja i unapređenja zaštite  životne sredine u okviru banke.

Velikom broju građana, domaćih preduzeća i poljoprivrednika svojim stručnim preporukama i povoljnim kreditnim linijama omogućili da kroz ulaganja u energetski efikasna rješenja racionalizuju svoju potrošnju energije, povećaju komfor života i svoje poslovanje učine konkurentnijim. Odgovornost je i brinuti o prirodi.

Nova regionalna i energetski efikasna ekspozitura ProCredit banke otvorena je ove jeseni  u Nišu. Objekat ispunjava najviše svjetske standarde u oblasti energetske efikasnosti, uštede energije i očuvanja životne sredine. Šta to znači za sve nas? Upravo ta nova „zelena“ ekspozitura će godišnje, u odnosu na objekte iste veličine u Srbiji, trošiti čak 30 puta manje energije za zagrijevanje svih prostorija, devet puta manje energije za hlađenje i deset puta manje struje za kompletno spoljno i unutrašnje osvjetljenje, i to sve zahvaljujući modernom načinu izgradnje, savremenim materijalima i alternativnim sistemima grijanja, hlađenja i osvjetljenja.

Na kraju,  preostaje nam samo da zaključimo da svaka institucija, kroz odgovorno ponašanje i poslovanje može da utiče na ponašanje građana i njihovu svijest. Ukoliko se zajedničkim snagama trudimo da uradimo više za građane, bilo u oblasti male ili srednje privrede, preduzetništva, poljoprivrede, vjerujemo da možemo da doprinesemo i podizanju svijesti svakog pojedinca o odgovornom ponašanju prema sebi, i svojoj okolini.

Jasminka Grabovac, viši službenik za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine ProCredit banke, BIZLIFE.RS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *