Cijena nafte pala nakon dogovora Irana i zapadnih sila

Dodajte komentar

Važan sporazum Irana i zapadnih sila o spornom iranskom nuklearnom programu spustio je danas cijene nafte na međunarodnim tržištima zbog očekivanog osjetnog povećanja snadbijevanja.

Na londonskom su tržištu cijene nafte oko podneva pale 1,79 dolara u odnosu na zatvaranje tržišta u petak, na 109,26 dolara, nakon što su nakratko potnule i na samo 108,05 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,29 dolara nižoj cijeni, od 93,55 dolara.

U noći sa subote na nedjelju postignut je sporazum kojim se na početno razdoblje od šest mjeseci obustavljaju najosjetljivije iranske nuklearne aktivnosti i suspenduje dio sankcija Ujedinjenih nacija i Evropske unije protiv pojedinih iranskih privrednih sektora.

Sankcije su u protekle dvije godine više nego prepolovile iranski izvoz nafte i podržavale cijene nafte iznad nivoa od 100 dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne korpe njezine nafte u petak iznosila 106,73 dolara, te bila 1,33 dolara viša nego prethodnog dana trgovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *