Admiral Markets: Hoće li doći do negativnih kamatnih stopa na euro?

Dodajte komentar

Prošle sedmice izašlo je nekoliko važnih vijesti za finansijska tržišta što je dovelo do interesantnih pomaka na valutnom tržištu te na ostalim tržištima.

Iz Evropske centralne banke procurila je vijest da je odbor guvernera raspravljao o mogućnosti  uvođenja negativne kamatne stope ako to ekonomska situacija bude zahtijevala, što znači da investitori ne bi dobijali kamate na obveznice nego bi još morali plaćati kamatu za držanje obveznica. Kamatna stopa ECB-a trenutno iznosi 0,25% što je rekordno nizak nivo.

Pri donošenju odluke o visini kamatnih stopa najviše se gleda stopa inflacije koja je u Eurozoni izuzteno niska (niža od 1%), što je i dovelo do rasprave o negativnim kamatnim stopama.

Euro je na ovu vijest naglo oslabio prošle srijede, no do kraja sedmice je nadoknadio dio pada.

Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa, vodećeg Forex brokera, iznosi  1,3514.

Uz euro, prošle sedmice su u odnosu na američki dolar slabili i australski i novozelandski dolar te japanski jen. Australski dolar slabi na osnovu ocjene Međunarodnog monetarnog fonda koji je objavio službeno stajalište da je AUD barem 10% precijenjen te da bi trebao oslabiti. Na visoku vrijednost AUD već godinama upozorava i australijska centralna banka. Novozelandski dolar je u sličnoj situaciji kao i australijski, te je takođe slabio.

Japanski jen nastavio je slabiti u odnosu na sve valute na osnovu komentara guvernera japanske centralne banke koji je rekao da će nastaviti sa programima štampanja novca te ako bude trebalo uvesti i dodatne mjere podsticanja ekonomskog rasta. Kurs USD/JPY bez predaha raste, te trenutno iznosi 101,70.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Na osnovu komentara ECB-a o daljem popuštanju monetarne politike, evropske dionice nastavile su rasti. Vrijednost njemačkog indeksa DAX-a, kojim je takođe moguće trgovati putem Admiral Marketsa, trenutno opet ruši rekorde i iznosi 9300 bodova.

Za ovu nedjelju nije najavljeno mnogo vijesti koje bi mogle imati značajan uticaj na valutno tržište. Većina od nekoliko najavljenih vijesti dolaze iz Britanije, a radi se o podacima o inflaciji, BDP-u te govoru guvernera centralne banke koji će se održati u četvrtak.

Koji su najizgledniji scenariji kretanja valuta idućih mjeseci?

Budući da iz Evropske centralne banke dolazi sve više naznaka dodatnog popuštanja monetarne politike, euro će idućih mjeseci vjerovatno nastaviti slabiti, a najveći pad bi se trebao dogoditi u odnosu na američki dolar. I dalje smatram da će kurs EUR/USD u roku nekoliko mjeseci pasti ispod 1,3000.

Australijski i novozelandski dolar takođe bi trebali oslabiti u odnosu na američki dolar. U roku nekoliko mjeseci AUD/USD bi trebao barem na kratko pasti ispod 0,9000 a NZD/USD ispod 0,8000.

Redovnu tehničku analizu glavnih valutnih parova pratiti možete na ovoj stranici.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *