Plati koliko voziš: Manje kilometara, jeftinije osiguranje

Dodajte komentar

Dok evropske države, a posljednje su Italija i Njemačka, polako uvode novi sistem izračuna obavezne automobilske premije pod nazivom “Plati kako i koliko voziš”, Balkan još neko vrijeme neće imati tu mogućnost. Riječ je o sistemu koji, jednostavno rečeno, funkcioniše poput telefona na bonove i i donosi uštede i 30 posto.

Kao mobilni telefon

Pomoću uređaja koji se stavi u automobil bilježi se kretanje automobila, brzina te lokacije, a sve radi po principu GPS-a. Podaci se obrađuju te se na osnovi njih dobija profil.

  • Na primjer, koliko je ukupno kilometara automobil prešao. Manje vožnje znači i manju premiju osiguranja.
  • Potom, bude li zabilježeno da se vozač autom koristi u saobraćajnim špicevima, i to u središtima gradova, osiguravači će procijeniti da je rizik za sudar veći nego kod nekoga ko vozi prigradskom cestom te će i cijena polise biti uvećana.
  • Takođe, podaci o brzini utiču na procjenu rizika.
  • Negativna je strana ovoga sistema – nedostatak privatnosti.

– Nažalost, u Hrvatskoj ne postoje ni zakonski uslovi niti bi osiguravačima u ovom trenutku bilo isplativo uvođenje ovog sistema obaveznog osiguranjakažu  iz Croatia osiguranja za Večernji.hr: – Čak su i u SAD-u trebale proći godine da bi se uskladio zakonski okvir za uvođenje ovog sistema. Prije svega trebalo bi riješiti probleme sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka budući da je riječ o sisetmu kojim se plaća niža premija ako se osiguranik obaveže na ograničenu godišnju kilometražu. Kilometraža se prati posebnim uređajem koji se ugrađuje u vozilo i bilježi broj pređenih kilometara, ali napretkom tehnologije (posebno telematike u vozilu) može se pratiti i ruta kojom se vozilo kretalo, nastavljaju.

Ovaj je proizvod najveću ekspanziju doživio poslije 2011. godine u SAD-u. Najviše sklopljenih polisa koje su i do 30% jeftinije od polisa bez ograničene kilometraže ima američko društvo Progressive, koje djeluje u 27 država i ima 100.000 Pay-As-You-Drive (Plati kako voziš) osiguranika.

– Trenutno ne postoji kompanija koja bi uopšte uvozila ove sofisticirane uređaje u Hrvatsku, oni su preskupi da bi njihov trošak snosili osiguravači, pred kojima je proces liberalizacije. Konačno, pravni sistem danas ne dopušta uvođenje ovog proizvoda budući da svaki potencijalni osiguranik koji doživi neku neugodnost zbog ovog uređaja može podići tužbu protiv osiguravača – zaključuju iz Croatia osiguranja.

Zaštita okoline

I dok je, primjerice, u Italiji, interes za novi način izračuna premije osiguranja sad malen, u SAD-u se ova polisa obaveznog osiguranja najviše koristi na Floridi. Nakon 30 dana, kupci mogu vidjeti ispunjavaju li uslove za popuste i do 30 posto kod osiguranja vozila. Učestvovanje je dobrovoljno i vozač može u bilo koje vrijeme odjaviti program i to neće uticati na povećanje polise osiguranja. Udruženja za zaštitu okoline oduševljene su jer vjeruju da će se vozači manje koristiti vozilom kako bi uštedjeli novac, a to bi moglo imati pozitivan uticaj na okolinu.

U Americi je važan i pol vozača

Kriterijumi

U Americi “plati kako i koliko voziš” nije jedini kriterij kod određivanja cijene osiguravajućih kompanija, nego je jednostavno još jedan faktor koji je važan u ukupnoj procjeni. Stope osiguranja razvijene su na osnovu individualnih podataka o korisniku, a to su istorija nesreća, model automobila, njegova održavanost, godine vozača, bračni status pa čak i pol. “Plati kao što voziš” među Amerikancima se promoviše i teorijom da je, ako pojedinac manje vozi, ako je manje vremena na cesti, veća vjerovatnoća da neće imati nesreću.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *