Nikčević: Poslodavci samo prijete zapošljavaće za stalno

Dodajte komentar

Savez sindikata neće prihvatiti izmjenu zakona o radu na štetu zaposlenih. Poslodavci moraju sljedećeg mjeseca sa svim zaposlenima, koje su do sada duže od dvije godine zapošljavali na određeno, zaključiti ugovor na neodređeno. Smatram da ovom zakonskom rješenju treba dati šansu da zaživi”, kazao je Vijestima novi generalni sekretar SSCG Marko Nikčević koji je prošle sedmice izabran za tu funkciju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On ne vjeruje da će poslodavci ostvariti prijetnju i da će 22. decembra, kada ovaj dio zakona stupa na snagu, doći do masovnog otpuštanja.

“Ne vjerujem da će poslodavci ugroziti svoj posao i otpustiti radnike koji su kod njih radili godina na neodređeno. Njihov biznis zavisi od radnika, tako da njihove izjave vidim kao vid pritiska a ne ozbiljnu prijetnju”, rekao je Nikčević, prenosi Cdm.me.

Iz Unije poslodavaca ranije su tražili da se primjena ovog dijela zakona odloži, jer zbog krize ne mogu radnicima dati posao za stalno. Iz ove organizacije su tvrdili da bi istrajavanje na primjeni ovog zakona moglo dovesti do otpuštanja i 30 hiljada radnika.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o statusu Opšteg kolektivnog ugovora, s obzirom da iz Vlade, Unije poslodavaca i Unije slobodnih sindikata tvrde da je on istekao i da je SSCG kriv što nije potpisan novi, Nikčević je kazao da je OKU sa SSCG i dalje na snazi i da poslodavci moraju poštovati prava radnika koja su njime definisana.

Nikčević je kazao da je njegov cilj stvaranje moćnog i uticajnog saveza sindikata, i da će za četiri do šest mjeseci završiti finansijsku i organizacionu konsolidaciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *