Nijedan stan neće moći da se proda bez sertifikata

Dodajte komentar

Od januara 2015. godine nijedan stan neće moći da se proda na tržištu, ukoliko zgrada nema sertifikat kao dokaz da ispunjava standarde energetske efikasnoti, predviđeno je Pravilnikom o sertifikovanju energetskih karakteristika zgrada koji je predstavljen u Privrednoj komori u okviru naučnog skupa o regulatornom okviru u oblasti energetske efikasnosti zgrada.

„Investitori u Crnoj Gori su do sada energetsku efikasnost kod zgrada primjenjivali shodno svojim mogućnostima i opredjeljenjima“, naglasila je Tatjana Vujošević iz Direktorata za građevinarstvo, pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma, piše Pobjeda.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U budućnosti, na to će ih, kako kaže Vujošević, obavezivati Pravilnik o sertifikovanju energetskih karakteristika zgrada koji stupa na snagu u januaru 2015. godine.

„Investitori koji žele da prodaju stanove na tržištu, moraće da pribave sertifikate o ispunjenju standarda energetske efikasnosti. To znači da će prvo morati da urade procjenu kolika je zgrada energetski efikasna i da dobiju klasu“, pojasnila je Tatjana Vujošević.

Ona kaže, da će od klase u koj oj se zgrada bude nalazila zavisiti i cijena stanova u njoj.

„Ako je klasa manja investitor će jeftinije moći da proda svoj u zgradu. Ako lokacija zavređuje mnogo veću cijenu, onda će vjerovatno uložiti više u energetsku efikasnost, kako bi na tržištu dobio bolju cijenu“, saopštila je Tatjana Vujošević.

U česnici stručnog skupa zamjerili su što država ne stimuliše investitore da grade energetski efikasne zgrade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *