FABRIS: Čeka nas stabilna godina sa umjerenim rastom ekonomije

Dodajte komentar

Viceguverner Centralne banke Nikola Fabris kazao je u intervjuu za TVCG da će 2014. biti stabilna godina, sa rastom stranih direktnih investicija. Centralna banka, prema njegovim riječima, predviđa stopu rasta crnogorske ekonomije od tri procenta.

On kaže da KAP ne utiče u većoj mjeri na bruto društveni proizvod Crne Gore, te da smo ostvarili značajan izvoz struje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Ova godina je u najboljoj mjeri pokazala ono što smo više puta isticali: KAP je vrlo malo neto izvoznik, jer u ovoj godini, kada smo imali vjerovatno najniži izvoz proizvoda KAP-a, naša situacija u platnom bilansu je bila najpovoljnija, jer smo imali manji uvoz struje, a značajan izvoz struje. Tako da mislim da poslovanje KAP-a ne utiče u većoj mjeri na BDP, istakao je Fabris za TVCG.

Fabris očekuje da će 2014. biti stabilna, godina koja će donijeti umjerene stope rasta crnogorske ekonomije.

– Godina koja će značiti progres u velikoj broju oblasti. Prije svega, očekivanja su značajna od porasta stranih direktnih investicija. U ovom trenutku naša prognoza je negdje oko tri odsto, međutim, za male i visoko otvorene ekonomije kao što je Crna Gora prognoze takve vrste su nezahvalne, jer samo jedna velika investicija, ili kretanje gradnje auto-puta može drastično da utiče na promjenu nivoa BDP-a, istakao je Fabris.

Prema njegovim riječima, bankarski sistem je stabilan i u ovoj godini imamo pozitivno kretanje svih indikatora. Takođe, uvećan je i – bankarski kapital.

– Poslije više godina imamo rast kreditne aktivnosti banaka, imamo i visoku stopu rasta depozita i rekordne nivoe likvidnosti banka. Mada, potencijalni izvor ranjivosti, još uvijek prisutan, jeste visoko učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, mada ono ne odstupa manje od onog nivoa koji je u regionu, ističe Fabris i dodaje da je njih oko 17,7 odsto.

Od gradnje auto-puta, Fabris kaže da bi cnogorska ekonomija osjetila benefite u većem broju sektora, a svakako da će imati pozitivan efekat na rast BDP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *