Troškovi restrukturiranja oborili bruto profit Gorenja

Dodajte komentar

Slovenački proizvođač bijele tehnike Gorenje u prvih devet mjeseci ove godine ostvario je niži rezultat usljed nepovoljnih makroekonomskih uslova, kursnih razlika, kao i usklađivanja vrijednosti finansijskih investicija i ukidanja programa proizvodnje namještaja, saopšteno je iz te kompanije.

Prihodi grupacije u prvoj polovini godine iznosili su 897,1 milion eura i bili su 1,5 odsto niži nego u istom periodu lani, prenio je regionalni portal Seebiz.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ovakav pad je rezultat smanjenog obima poslovanja u području Ekologije i Portfolio investicija.

U osnovnoj djelatnosti proizvodnje kućnih aparata, koja generiše do 90 odsto ukupnih prihoda, u devet mjeseci ove godine, došlo je do rasta prihoda za 1,0 odsto, kao i povećanja tržišnog udjela, uprkos padu na cijelom evropskom tržištu. Prilagođen za negativan uticaj kursnih razlika, organski rast prihoda (iz osnovne djelatnosti) bio bi 2,1 odsto, precizira se u saopštenju.

Najveći podsticaj rastu prihoda dala je prodaja u Istočnoj Evropi, gdje je porasla 6,6 odsto na godišnjem nivou.

U zapadnoj Evropi, prodaja Gorenja u osnovnoj djelatnosti pala je 2,7 odsto, što je rezultat teških tržišnih uslova.

Prodaja izvan Evrope takođe je bila niža i to za 7,4 odsto.

Troškovi restrukturiranja uzeli su danak na bruto operativnom profitu (EBITDA), u prvih devet mjeseci, tako da je on iznosio 55,4 miliona eura, što je 3,3 odsto niže nego u istom periodu lani.

Gorenje grupa je zaključila posmatrani period sa neto gubitkom od 18,2 miliona eura, a uključujući jednokratne efekte, u iznosu od 20,1 milion eura.

Menadžment kompanije na kraju godine očekuje neto rezultat na nivou -8,8 miliona eura, u odnosu na 0,3 miliona u 2012.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *