Hrvatska: Čak 30 posto zaposlenih priznalo da su posao dobili preko veze

Dodajte komentar

Zapošljavanje putem porodičnih ili prijateljskih „veza“ u Hrvatskoj je gotovo uobičajena pojava, pokazalo je istraživanje portala www.posao.hr na temu “Nepotizam i dobijanje posla“, piše Večernji.hr.

U istraživanju, sprovedenom u oktobru na na 1443 ispitanika putem stranica portala, čak 88,2% ispitanika izjavilo je kako je svjedočilo nepotizmu prilikom zapošljavanja drugih osoba. Gotovo trećina ispitanika (30,2%) izjavila je kako je trenutni posao dobila uz pomoć “veze” ili poznanstva, a 11,4% je na taj način zaposleno na bivšem radnom mjestu. Više od polovine ispitanika (58,4%) istaklo je kako se nikad nije zaposlilo putem veze ili poznanstva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Među ispitanicima sprovedenog istraživanja uvriježeno je mišljenje da se poslovi u Hrvatskoj najčešće dobijaju putem “veze” (74,8%). Porazan je podatak da samo 1,5% ispitanika smatra da se poslovi u Hrvatskoj dobijaju uobičajenim načinom javljanja na konkurse, a 23,7% ispitanika misli kako se poslovi podjednako dobijaju i putem „veza“ i putem javljanja na konkurse.

Tri četvrtine ispitanika (77,5%) odgovorilo je da smatra kako se isti podjednako događa u privatnom i javnom sektoru, 19,8% njih misli da je češći u javnom, a samo 2,7% njih odgovorilo je da se nepotizam češće događa u privatnom sektoru.

Sprovedeno istraživanje pokazalo je kako je nepotizam pri zapošljavanju vrlo aktuelan problem na našim prostorima. Poslodavci, nezavisno od sektora u kom se nalaze, još nisu svjesni da je svako zapošljavanje osobe koja nije kvalifikovana i kompetentna za određeno radno mjesto često korak unazad za kompaniju.

Što se tiče ulaska Hrvatske u Evropsku uniju i ove problematike u zemljama članicama, samo 15,2 % ispitanika smatra kako je stanje u zemljama članicama uređenije, dok 63% njih smatra da je nepotizam i tamo prisutan, no u manjoj mjeri u odnosu na Hrvatsku.

Iako nepotizam nije precizno definisan zakonom, moralni aspekt dobijanja posla putem „veza“ ili poznanstva u vlastitom slučaju uprkos nekvalifikovanosti za isti, ispitanicama je u teoriji ipak važan. Najveći postotak ispitanika, njih 35,8% smatra kako nije u redu prihvatiti posao putem “veza” ili poznanstva jer posao zaslužuje dobiti najbolji kandidat. No, budući da je kriza značajno uticala na tržište rada, 28,7% ispitanika smatra da je u redu prihvatiti posao pod tim uslovima jer ga je danas jako teško naći, a 8,7% ispitanika da je u redu prihvatiti takav posao jer bi ga potencijalno mogao dobiti neko drugi ko takođe nije kvalifikovan.

Iako je nepotizam uobičajen i prisutan u kompanijama, ispitanici su pokazali kako nisu skloni reagovati na njega – najveći broj ispitanika, njih 31,4% ne bi reagovalo jer ne žele da rizikuju svoje radno mjesto, 22,3% ne bi ništa preduzelo ako zaposlena osoba ima potrebne kvalifikacije, a 13,1% smatra da ih se ne tiče kakve se odluke u kompaniji donose. Samo 9,9% ispitanika bi reagovalo na zapošljavanje putem „veze“ ako osoba nije kvalifikovana za posao, a 12,1% bi to napravilo ako to ne bi ugrozilo njihovu poziciju.

Izvor: Večernji.hr/Posao.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *