Prodajom Solane da isplate radnike

Dodajte komentar

Predstavnici sindikalne organizacije, rukovodstva preduzeća, stečajne uprave i većinskog vlasnika Eurofonda juče nijesu uspjeli da se dogovore i nađu rješenje za 20 radnika koji su nedavno otpušteni, nakon nekoliko decenija provedenih u tom preduzeću.

Na sastanku, koji je organizovao gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu, predstavnici radnika i sindikata izrazili su nezadovoljstvo potezima rukovodstva, piše Dan.[widgets_on_pages id=”Baner”]

Naveli su da je lista radnika kojima nije produžen ugovor napravljena netransparentno, na nacionalnoj osnovi i bez realnih kriterijuma, te da zbog toga trpi poslovanje Solane.

„Otpušteni su kvalifikovani ljudi, koji su godinama bili nosioci posla na Solani, a njihovo otpuštanje se pokušava nadomjestiti nekvalitetnim prekompozicijama. Tražimo izmirivanje zaostalih zarada, uplatu poreza i doprinosa i povezivanje radnog staža“, kazao je predsjednik sindikata Marko Miranović, prenosi portal rtcg.me.

Stečajni upravnik Solane Ognjen Jovović izjavio je da je jedini razlog nedavnog otpuštanja 20 radnika nerentabilnost preduzeća. „Solana je dugo u teškoj situaciji. Prodajom postojećih zaliha soli ne može se obezbijediti isplata zarada svim radnicima i pokriti operativni troškovi. Iz postojećih prihoda ne može se finansirati bilo kakav socijalni program, a rukovodstvo će nastojati da isplati sav dug za plate“, rekao je Jovović.

Predstavnik Eurofonda Bojša Šotra izjavio je da se dug za plate i doprinose, kao i otpremnine, može isplatiti jedino prodajom stečajne mase i pronalaskom strateškog investitora.

„Međutim, za to treba obezbijediti uslove prostornoplanskom dokumentacijom i dozvoliti da se na jednom dijelu Solane omogući valorizacija kako bi njena kupovina bila isplativa za investitore. Time bi profitirali i radnici i Opština, a održala bi se i proizvodnja soli“, rekao je Šotra.

Cungu je od prisutnih zatražio maksimalno zalaganje kako bi se riješio problem otpuštenih radnika ističući da oni, prije svega, treba da dobiju zaostale zarade, te da se obezbijedi socijalni program.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *