90 kompanija "na stubu srama"

Dodajte komentar

Od 1751. do 2010. godine u atmosferu je ispušteno 914 gigatona ugljendioksida.

Za čak 63 odsto zagađenja odgovorno je 90 kompanija, a od svih njih samo sedam se ne bavi prozvodnjom nafte, uglja i zemnog gasa, već su cementare, prenosi Gardijan.

“Postoje hiljade proizvođača nafte, gasa i uglja širom svijeta. Ali oni koji odlučuju, izvršni direktori, predsjednici upravnih odbora i ministri energetike mogu da stanu u jedan autobus“, ističe klimatolog i autor studije Ričard Hid.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Studija će uskoro biti objavljena u magazinu Climatic Change. U istraživanju se računalo zagađenje za koje je čovek odgovoran od industrijske revolucije. Čak polovina je emitovana u poslednjih 25 godina.

Tijelo Ujedinjenih nacija zaduženo za klimatske promjene upozorilo je u septembru da će čovječanstvo, ako nastavi ovim tempom da zagađuje prirodu, u narednih 30 godina dostići kritičnu tačku.

Bilo kako bilo, čelnici najvećih ekonomija teško će se dogovoriti. Na posljednjem sastanku UN u Varšavi povodom klimatskih promjena nije došlo ni do načelnog dogovora koje države nose najveći teret zagađivanja – tradicionalno najrazvijenije zemlje zapada, SAD i Evropa, ili privrede u usponu, poput Indije i Kine, prenosi b92.net.

Od 90 kompanija na listi, 50 je privatno, poput “Ševrona“, “Egzona“, “Britiš petrola“, “Šela“ i drugih. Ostale su velike firme u državnom vlasništvu, kao što su saudijski “Aramko“, ruski “Gasprom“ i norveški “Statojl“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *