Štednja: Kavijar nepristojna riječ

Posljedice trenutne teške ekonomske situacije osjećaju se i u kuhinji francuskog predsjednika Fransoa Olanda.

Tako bar tvrdi Bernard koji je u Jelisejskoj palati kao pomoćnik glavnog kuvara počeo da radi 1974. godine, u vrijeme predsjednika Pompidoua.

“Predsjednički” kuvar se požalio jer su iz jelovnika Jelisejske palate izbačene delikatesi poput lososa, jastoga i kavijara. “Tartufi i jastozi su potpuno nestali iz jelovnika. Kavijar da ni ne spominjem, gotovo da je postao nepristojna reč”, tvrdi.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Razlog leži u činjenici da je aktuelni francuski predsjednik i u kuhinji nastojao da očuva sliku “normalnog” i “štedljivog” predsjednika. “U Francuskoj imamo naše lokalne proizvode i moramo nastaviti da ih koristimo i tako pomognemo promociju naših tartufa, jastoga…”, smatra Bernard, prenosi b92.net.

Takođe konstatuje kako će se ovim mjerama uštede teško ostvariti. “Nije da smo na svaki tanjir stavljali kilogram tartufa, nego pet grama po osobi, što i nije preveliki trošak.”

Bernard takođe smatra da je upotreba takvih namirnica ne samo stvar prestiža, nego i rodoljublja. Naime, nakon što je smanjena proizvodnja kavijara u Kaspijskom moru, Francuska je, nakon Italije, postala drugi najveći proizvođač kavijara iz uzgoja na svijetu. I dok se u vrijeme socijalističkog predsjednika Francoisa Mitterranda redovno za stolom posluživao kavijar, prilikom nedavnog prijema za Olandove saradnike za stolom su bili posluženi čips, masline, kobasice, sendviči i stono vino.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *