Ruse čeka život sa deficitom

Dodajte komentar

Ekonomisti američke banke Morgan Stenli predviđaju pogoršanje ekonomske situacije u Rusiji, tokom narednih godina, uz stalni rast uvoza i slabljenje rublje.

Stručnjaci Morgan Stenlija tvrde da rusku privredu već do kraja 2016. godine čeka “nova realnost”, u vidu osjetnog smanjenja suficita tekućeg bilansa i sve lošijeg položaja rublje prema vodećim svjetskim valutama, uprkos i dalje visokim cijenama nafte.

Ukoliko se ostvari plan ruske vlade, na osnovu koga bi u srednjeročnom periodu trebalo da se izdvoje značajna sredstva za kupovine savremene opreme i tehnologije, uvoz će i zbog toga biti u snažnom porastu pa će Rusija morati da se navikne na život sa deficitom, ističu analitičari Morgan stenlija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Centralna banka Rusije (CBR) predviđa, u najnovijoj prognozi, da će se zemlja suočiti sa deficitom tekućih plaćanja kroz tri godine, dok po Morgan stenliju takvu promenu treba očekivati ranije, prenosi b92.

Suficit bilansa tekućih plaćanja se “topi” brzo, jer je u prva tri kvartala ove godine opao na 1,4 odsto vrednosti BDP, dok je u istom prošlogodišnjem periodu taj pokazatelj bio znatno veći – 3,1 odsto od vrijednosti ostvarenog bruto domaćeg proizvoda.

U toku cijele minule godine suficit ruskog tekućeg bilansa bio je 3,6 odsto, dok CBR za 2013. očekuje smanjenje tog indikatora na 1,5 procenata od vrijednosti ostvarenog BDP.

Ruska rublja se trenutno, na deviznom tržištu u Moskvi, razmenjuje po kursu od približno 32,6 za dolar i oko 44 za jedinstvenu valutu zemalja eurozone. Prema procjeni finansijskih stručnjaka, do polovine ove decenije ruska valuta bi mogla da oslabi na oko 37 do 40 rubalja za dolar i približno 45 do 50 za euro.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *