EU pozdravila bankarske reforme u Španiji

Dodajte komentar

Evropska unija pozdravila je juče napore Španije za popravljanje stanja domaćeg bankarskog sektora, ali je istovremeno upozorila na opasnost od neispunjenja zacrtanog cilja deficita.

Španija bi u januaru iduće godine trebalo da izađe iz kreditnog aranžmana za pomoć oslabljenom bankarskom sektoru, opterećenom velikom količinom nenaplativih zajmova nastalih nakon pucanja mjehura nekretnina u 2008. godini, prenosi Frans pres.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prošle godine, eurozona je pristala da Španiji dodijeli zajam do 100 milijardi eura za popravljanje situacije u domaćim bankama. Od te sume, zvanični Madrid je do sada iskoristio 41 milijardu eura.

„Stabilizacija i popravljanje stanja finansijskog sektora dodatno su napredovali, zahvaljujući prije svega pokazateljima ekonomskog oporavka“, navodi se u izvještaju Evropske komisije.

Delegacija Evropske komisije, koja je boravila u Madridu u periodu od 16. do 27. septembra, poručila je da se povjerenje investitora u Španiju postepeno povratilo, što će omoćiti toj zemlji da pribavi sredstva na finansijskim tržištima.

Međutim, prema riječima Evropske komisije, španske banke su i dalje suočene sa velikim izazovima.

„Uprkos pozitivnom razvoju događaja, ekonomska situacija nastavlja da ugrožava bankarski sektor“, dodaje se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *