Svaki građanin Hrvatske u prosjeku dužan 6.500 EUR

Dodajte komentar

Iznos koji se približava brojci od 200 milijardi HRK (oko 28 milijardi EUR) – neće moći da se vraća bez privrednog rasta. A da će dug i dalje rasti, govori to da država Hrvatska planira i sljedeće godine da se zaduži to za oko 40 milijardi HRK.

Kada se javni dug podijeli na građane Hrvatske, svaki je zadužen 45.500 HRK.

U Vladi Hrvatske očekuju da će BDP rasti sljedeće godine.

– Ljude molim za malo strpljenja. Radimo posao na dva važna kolosijeka. Privrednog rasta još uvijek nema, tu ne mogu preuzeti zasluge, preuzimam odgovornost kao predsjednik Vlade, rekao je premijer Hrvatske Zoran Milanović.

A zbog javnog duga, i ministra finansija Hrvatske ‘boli glava’. – nema više šanse da ja ispustim priču dug, dug, dug. Deficit se lako riješi’, rekao je Slavko Linić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

No, na rast duga uticaj su imali brodogranja, zdravstvo i podmirenje neplaćenih računa. Opozicija poručuje da treba trošiti manje i ne ono što niste zaradili. Kao i s minusom na tekućem računu. – Da bi došli do toga da vam budžet bude na nuli, da trošite manje nego što prihodujete, onda možete početi vraćati javni dug. Sve druge priče su obična laž, rekao je HDZ-ov Ivan Šuker.

Novcem od prodaje HPB-a i Croatia Osiguranja, čiji će se kupci znati do kraja godine, vraćaće se dug. Baš kao i novcem od monetizacije. Ekonomski analitičar Josip Budimir smatra to lošim potezom.

– Zašto država ne bi stavila profesionalni menandžment koji će izvršiti restruktuiranje, podići profitabilnost, prema mojoj analizi to se može podići za pola milijarde, i učiniti ih poslovno održivim, objasnio je Budimir.

U 2014. očekuje se manjak od 5 posto, i javni dug na 58 posto BDP-a – dovoljno za proceduru prekomjernog deficita.    Economy.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *