Novac odlazi iz Crne Gore ali niko ne zna gdje i kako

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore bi naredne godine trebalo da obrati pažnju na izbjegavanje plaćanja poreskih obaveza, odnosno potencijalno iznošenje novca, jer međunarodne kompanije često izbjegavaju zakonska poreska opterećenja, upozorila je Centralna banka Crne Gore CBCGG u preporukama za ekonomsku politiku za 2014. godinu. 

Ekonomska analitičarka Ana Nives Radović je ocijenila u izjavi za Dnevne novine da u Crnoj Gori nesumnjivo postoji problem odliva sredstava iz zemlje, pri čemu je prostor za djelovanje kod uticaja na kretanje kapitala stranih kompanija izuzetno mali, pišu Dnevne novine, prenosi Cdm.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U preporukama Vladi za ekonomsku politiku u narednoj godini, CBCG upozorava da međunarodne kompanije često izbjegavaju zakonska poreska opterećenja koristeći se sistemom transfernih cijena u prekograničnim transakcijama.

“One sele profit, putem ovog mehanizma, u državu gdje su poreske stope niže, kako bi plaćale manji porez na dobit preduzeća”, navodi iz CBCG.

Ne postoje procjene o tome da li i koliko je novca iznijeto, jer transferne cijene nijesu regulisane regulativom.

Prema riječima Ane Nives Radović u Crnoj Gori nesumnjivo postoji problem odliva sredstava iz zemlje, pri čemu je prostor za djelovanje kod uticaja na kretanje kapitala stranih kompanija izuzetno mali.

“Ukoliko strano lice osniva kompaniju u nekoj zemlji ili već postojeća otvara predstavništvo, to se svakako radi zato što je motiv profit koji se sa jednog tržišta može odvući u matičnu zemlju. Ipak, samo na taj način država u kojoj strani subjekat posluje može računati na sve druge prednosti koje njegovo prisustvo donosi, a uvođenje bilo kakvih mjera u ovoj oblasti tržište bi činilo manje slobodnim i manje otvorenim za druge investitore”, kazala je Radović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *