Bratušek: Slovenija će sama sanirati banke i plaćati dug

Dodajte komentar

Slovenačka premijerka Alenka Bratušek izjavila je  kako je uvjerena da će Slovenija biti u stanju izvesti sanaciju banaka i servisirati vanjski dug u idućoj godini bez vanjske finansijske pomoći.

„Trojka u Sloveniji ne bi znala napraviti ništa bolje od nas i trojke u Sloveniji neće biti“, rekla je Bratušek juče za televizijsku stanicu POP-TV, odbijajući špekulacije da će Slovenija zbog loših kredita u bankama koje trebaju dokapitalizaciju trebati pomoć europskog fonda za stabilizaciju eura (ESM) ili širi program pomoći Europske komisije, Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda.

Da za Sloveniju tržište kapitala nije i neće biti zatvoreno svjedoči i to što je sredinom godine Slovenija na američkog tržištu prodala desetogodišnje obveznice u visini 3,5 milijarde eura, a u četvrtak i trogodišnje obveznice od 1,5 milijardi eura, vrativši se na euro-tržište kapitala, rekla je Bratušek, dodavši da je njen optimizam okrijepljen i pozitivnom ocjenom Europske komisije krajem ove sedmice o državnom budžetu za narednu godinu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„U sadašnjem trenutku ocjenjujemo da rebalans budžeta neće biti potreban, a bude li potreban – onda ćemo djelovati“, rekla je Bratušek, dodavši da je o tome teško prosuđivati u sadašnjim turbulentnim vremenima.

Slovenački parlament u petak je potvrdio budžet za narednu godinu u kojemu je planirano 8,6 milijardi eura prihoda i 9,6 milijardi eura rashoda, te deficit od 1 milijarde ili 2,9 odsto BDP-a.

Bratušek je rekla da je realnost budžeta ovisna o više faktora, pa i od pada BDP-a koji se očekuje i naredne godine, ali da je opravdana odluka njene vlade da uvede porez na nekretnine protiv kojega je opozicija i protiv kojega je skupljena peticija sa 70.000 potpisa.

Da taj porez nije uveden, vlada bi naredne godine morala smanjiti socijalna prava, intervenisati u troškove školstva i obrazovanja ili smanjiti penzije za pet odsto, rekla je.

„Porez na nekretnine je najbolja odluka u ovom trenutku, a i najpravednije rješenje – oni koji imaju više platiće više“, rekla je Bratušek.

Dodala je da će rezultati testova bilansi slovenačkih banaka biti poznati kroz nešto više od dvije sedmice i da je neopravdano špekulisati koliki su i hoće li njihovi gubici zbog loših kredita biti viši od službene procjene slovenačke centralne banke da će banke trebati dokapitalizovati sa 1,2 milijarde eura u ovoj godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *