Na Wall Streetu cijene akcija porasle šestu sedmicu zaredom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su cijene akcija porasle šestu sedmicu zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli najviši nivo u istoriji, što se zahvaljuje najavama da će američka centralna banka i dalje voditi podsticajnu monetarnu politiku.

Na Wall Streetu je prošle sedmice  Dow Jones porastao 1,3 odsto, na 15.961 bod, dok je S&P 500 ojačao 1,6 odsto, na 1.798 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 odsto, na 3.985 bodova.

Novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se naznakama da Fed neće već ove godine smanjiti podsticajne mjere.

Janet Yellen, koju Bijela kuća predlaže za predsjednika Feda, čvrsto je u četvrtak, tokom saslušanja u bankarskom odboru Senata, branila dosadašnju labavu monetarnu politiku usmjerenu na jačanje privrede, ocijenivši da je smanjenje nezaposlenosti imperativ.

Ona je rekla da je jasno da kupovina obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mjesečno ne može trajati vječno, ali je odbacila tvrdnje da je takva politika napuhala cijene.

Iz toga su ulagači zaključili da će Fed, pod njezinim vodstvom, nastaviti štampati svježi, jeftin novac, što već godinama potiče rast cijena akcija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Mislim da je Yellen uvjerila investitore da ove godine neće biti smanjenja podsticajnih monetarnih mjera“, kaže Joseph Tanious, strateg u JPMorgan Fundsu.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 26, a Dow Jones 21 odsto, najviše zahvaljujući podsticajnim mjerama Feda, pa su se ulagači plašili da bi smanjenjem tih podsticaja već u ovoj godini tržište izgubilo podršku.

Sada je izglednije da će poticajni programi biti smanjeni tek krajem prvog tromjesečja naredne godine, a možda i kasnije dok privreda dodatno ne očvrsne i dok u Washingtonu ne bude postignut trajni dogovor o budžetu i povećanju zaduživanja države.

„Mislim da svi očekuju nastavak rasta cijena akcija do kraja godine. Mali ulagači uključuju se na tržište, što mu pruža dodatnu podršku, a pred kraj godine menadžeri uobičajeno uljepšavaju svoje portfelje. Jedino što bi moglo narušiti ovaj trend rasta je neki iznenadni privredni poremećaj“, kaže Brad McMillan, direktor u kompaniji Commonwealth Financial.

I na većini evropskih berzi cijene su akcija prošle sedmice porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 1 odsto, na 9.168 bodova, a pariški CAC indeks 0,7 odsto, na 4.292 boda. Londonski FTSE oslabio je, međutim, 0,2 odsto, na 6.693 boda.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks prošle sedmice skočio 7,7 odsto, što je njegov najveći sedmični  rast u četiri godine. Pritom je dostigao 15.165 bodova, najviši nivo u šest mjeseci. (capital.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *