Banke u Srbiji odobravaju sve manje kredita

Dodajte komentar

Banke u Srbiji odobravaju sve manje kredita, a nivo teško naplativih zajmova je sve veći.

Tako je, prema podacima Udruženja banaka Srbije nivo problematičnih kredita privredi sada dostigao 31 odsto, početkom godine je bio 19,1 odsto, dok je u januaru 2007. godine, odnosno prije ekonomske krize, iznosio 4,7 odsto.

Zbog ovoga, ali i uslijed male kreditne sposobnosti klijenata pad zaduženosti je zabilježen i kod građana i kod privrede, tako da su ukupni zajmovi 2,2 biliona dinara ili oko 17,5 milijardi eura, što je za 1,5 odsto manje nego u septembru.

Prošlog mjeseca je zabilježeno smanjenje kreditne zadužnosti preduzeća za oko dva odsto, a i sve je manje zajmova stanovništvu. Ukupna zaduženost građana Srbije po bankarskim kreditima bila je na kraju oktobra 611,47 milijardi dinara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Prošlog mjeseca gotovinski krediti su neznatno povećani, stambeni u ostali na istom nivou, dok je kod potrošačkih, poljoprivrednih i kredita za refinanasiranje zabilježen pad”, istakao je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

 Građani sada mnogo više razmišljaju kada uzimaju kredite, jer nisu sigurni da će im plate biti iste na duži rok, kao i da će sačuvati radna mjesta.
Stanovništo je, kako je rekao Dugalić, mnogo revnosnije u otplati kredita od preduzeća, i kašnjenje u izmirivanju rata uglavnom imaju samo oni klijenti koji ostaju bez radnih mjesta ili plate. Što se tiče visokog nivoa problematičnih kredita preduzeća, jedino trajno rješenje jeste da se poboljšaju performanse privrede, odnosno da bude novih ulaganja kroz strane direktne investicije, imajući u vidu da su unutrašnji resursi iscrpljeni.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *