Turci i zvanično preuzimaju Kontejnerske terminale

Dodajte komentar

Nakon uspješno sprovedene tenderske procedure, danas je između Vlade Crne Gore u svojstvu prodavca i Global Ports Holdinga iz Istanbula u svojstvu kupca akcija, potpisan Ugovor o kupoprodaji 62,09 odsto kapitala u društvu „Kontejnerski terminal i generalni tereti“, saopšteno je iz Vlade.  

“Prema odredbama Ugovora, kupac će platiti kupoprodajnu cijenu u iznosu od 8,075 miliona eura i u roku od tri godine realizovati investiciona ulaganja u restrukturiranje Kompanije u okviru CAPEX programa, u ukupnom iznosu od 13,5 miliona eura. Takođe, Global Ports je preuzeo obavezu da u periodu od pet godina nakon faze restrukturiranja realizuje Dodatni investicioni program vrijedan 7,6 miliona eura i Socijalni program na način kako je to predviđeno Kolektivnim Ugovorom, te da za njegovu realizaciju i realizaciju programa podrške zaposlenima obezbijedi iznos od 6,5 miliona eura“, saopšteno je iz Vlade.

Shodno obavezujućoj ponudi, dodaju oni, Global Ports će implementirati i program razvoja ljudskih resursa u Kompaniji, kroz program edukacije, dokvalifikacije i prekvalifikacije zaposlenih prema novoj organizaciji rada, koja uključuje i komplementarne djelatnosti u sektoru turizma i da za to angažuje potrebna finansijska sredstva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Operativni plan Global Ports-a obuhvata i postizanje komercijalnih ciljeva u poslovanju kompanije, među kojima su: Pozicioniranje KTGT kao Južno-Jadranskog prometnog pravca ka Balkanu, Razvoj KTGT-a i grada Bara kao glavnog regionalnog distributivnog i logističkog čvora za region Balkana, te konsolidovanje i jačanje KTGT kao industrijske luke za promet roba iz zaleđa Balkana“, ističu u Vladi.

Prema njihovim riječima, Global ports namjerava da razvije portfolio proizvoda, koji uključuje usluge kontejnerskog pretovara i kontejnerskog održavanja, skladištenje u hladnjačama (kontejnerski centar i centar za distribuciju i skladištenje) i poslove intermodalnog operatora kontejnerskog tereta, a ispitaće i mogućnost razvoja kruzing biznisa, na osnovu bogatog iskustva iz te oblasti.

Potpisivanje Ugovora o koncesiji između Lučke uprave i kompanije “Kontejnerski terminal i generalni tereti”, koji je Vlada već usvojila i uputila Skupštini Crne Gore na saglasnost, uslov je za zatvaranje ove transakcije.

Kompanija Global Ports Holding je jedinstvena lučka grupa i operator u Turskoj. Trenutno upravlja sa tri vodeće komercijalne i kruzing luke (Akdeniz – Antalya, Ege Ports – Kusadasi i Bodrum Cruise Port), od kojih u jednoj posluje i kontejnerski terminal.

Od 2003, Global Ports Holding je razvila portfolio najvećeg lučkog operatora u Turskoj, sa 50 odsto tržišta kruzing luka prema broju putnika. Kompanija se kotira na berzi u Istanbulu i posluje u okviru grupacije Global Investment Holdings koja, osim lučke djelatnosti, posjeduje diversifikovani investicioni portfolio u sektorima energetike, finansijskih usluga i nekretnina. (cdm.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *