Odbor za ekonomiju, finansije i budžet: Zeleno svjetlo otpisu kamata

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet dao je juče zeleno svijetlo Predlogu zakona o otpisu kamate na poreske i carinske obaveze, kao i dopunu Zakona o porezu na dobit preduzeća.

Ti zakonski propisi bi, po riječima ministra finansija Radoja Žugića, trebalo da stimulišu poreske obveznike koji uredno izmiruju svoje obaveze.

Dug

Obrazlažući predlog Zakona o otpisu kamate na poreske i carinske obaveze, ministar Žugić kaže da se u strukturi poreskih i carinskih dugovanja najveći dio odnosi na kamate zbog neblagovremenog plaćanja poreskih obaveza.

– Iznos duga po ovom osnovu, prema podacima Poreske uprave, iznosi oko 85 miliona eura. Pravo na otpis kamata mogu ostvariti dužnici kojima je odloženo plaćanje poreskog duga kao i oni koji su u postupku prinudne naplate – saopštio je Žugić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Naplata

Poslanik Socijalističke narodne partije  Srđan Milić sumnja da će se otpisom kamata na poreske i carinske obaveze naplatiti ostatak duga.

– Nemam ništa protiv te mjere, ali moramo znati šta na taj način dobijamo – poručio je Milić.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić smatra da će se na ovaj način više nagraditi neuredne platiše.

Povratnici

Žugić je ocijenio i da zakon nije pravedan prema urednim poreskim obveznicima, ali je, kako kaže, nužan za ukupan ekonomski ambijent.

Najavio je i predlaganje zakona o povratnicima u poreske prekršaje, kako bi se izbjeglo njihovo ponavljanje.

Diskont

Dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica, po riječima Žugića, trebalo bi da poboljša stepen naplate.

Ovo rješenje omogućava plaćanje poreza na dobit pravnog lica uz diskont ukoliko svoju obavezu izvrše do kraja marta tekuće godine za nastalu obavezu u prethodnoj – objasnio je Žugić.

Poslanici Demokratskog fronta su najavili da će biti uzdržani za oba zakona.

– Ako imate prijedlog da se neko oslobodi kamate na zakašnjela plaćanja poreza, trebalo je onda i da se neko stimuliše kad ranije plati poresku obavezu – ocijenio je Milutin Đukanović iz Fronta.

Odbor je razmatrao i finansijski dio Predloga zakona o prijestonici, koji je podnijela grupa poslanika i kojim se predviđa finansiranje značajna dva projekta za taj grad novcem iz kapitalnog budžeta, odnosno odvajanjem 0,2 odsto od prosječne zarade, na teret poslodavaca.

Damjanović: Četiri miliona eura novih prihoda

Odbor je podržao Predlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na premiju osiguranja, koji je podnio poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, čijom bi se primjenom stvorio fiskalni efekat od četiri miliona eura novih prihoda za budžet.

Žugić je kazao da bi usvajanje tog predloga mogla biti jedna od antikriznih mjera i da bi trebalo vidjeti kako bi se to odrazilo na poslovanje osiguravajućih kuća i Agenciju za nadzor osiguranja.

Bojanić je saopštio da ga čudi briga vlasti za to kako će povećanje stope na premiju od osiguranja sa šest na devet odsto uticati na poslovanje osiguravajućih kuća, iako su prethodno povećali porez na dodatu vrijednost, uveli taksu „euro po euro“ i zamrzli penzije.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *