EPS ima višak od 130 direktora

Dodajte komentar

Ako u Srbiji do Nove godine ne bude formiran jedan operator distributivnog sistema električne energije, privrednici u Nišu plaćaće skuplju struju od onih u Beogradu. Pošto poslije isteka ovog roka dolazi do liberalizacije tržišta na srednjem naponu, ukoliko ostane pet distributera, kao do sada, cijena isporuke struje će se razlikovati i do 40 odsto u zavisnosti od toga gdje se potrošač nalazi.

To znači da bi pumpa u Beogradu za istu potrošnju imala manje račune od benzinske stanice u Pirotu. Cijena struje mogla bi da rastjera investitore, pa čak i da protjera proizvođače sa juga Srbije ka Beogradu i Vojvodini, gde su mrežarine najniže.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zato je potrebno restrukturirati “Elektroprivredu Srbije” i smanjiti pretešku administraciju, bez jasne i određene linije odgovornosti. To će značiti i administrativne rezove, kojima će prestati potreba za 130 direktora na različitim nivoima, prenosi Bizlife.

Takav EPS mora da ide u prošlost – kaže za “Novosti” Aleksandar Obradović, v. d. direktora EPS, koji napominje da je 1. januara 2013. godine EPS prestao da bude monopolista. Tada se otvorilo tržište za visoki napon, od 2014. i srednji napon će se naći u tržišnoj utakmici, a od 2015. moraćemo da se borimo za svakog potrošača i među domaćinstvima.

U Zakonu o energetici piše da je do 1. oktobra prošle godine EPS morao da razdvoji snabdijevanje od distribucije, jer bez toga nema liberalizacije. Prethodno rukovodstvo EPS nije uradilo ništa da se pripremi za konkurenciju. Tek je novo rukovodstvo formiralo “EPS snabdijevanje” i ispunilo zakon. Da bi ušla konkurencija, morate da razdvojite dio gdje postoji prirodni monopol – a to je mreža – od djelatnosti gdje postoji tržišna utakmica. Na toj mreži uslovi će biti isti za sve učesnike utakmice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *