Boksiti: Danas novac i uvođenje stečaja

Dodajte komentar

Na sastanku predstavnika Sindikata i menadžmenta preduzeća dogovoreno je da se svim radnicima Rudnika danas isplati novac.

Po radniku će biti isplaćeno od 200 do 235 eura. Na drugoj strani, Privredni sud, takođe danas, razmatra opravdanost uvođenja stečaja u ovo nikšićko preduzeće zbog duga od 1,59 miliona eura, a dobavljači kojima Boksiti duguju novac još iz perioda kada je Rudnicima upravljao Igor Kisenkov traže naplatu. 

Prema saznanjima Dnevbih novina, dvije kompanije su zbog duga Boksita od 240.000 eura zaplijenile njenu rudu. Inače, Privredni sud je priznao potraživanja dobavljača i naložio zapljenu imovine, a radnici tvrde da nijesu imali uvid u takvu odluku suda.

“Saznali smo da je određena količina rude zaplijenjena zbog izvršne presude Privrednog suda po tužbi nekog od dobavljača. Mi nemamo informaciju ko su ti povjerioci niti o kojim parama se radi”, rekao je predsjednik Sindikata radnika Ilija Đilas.

Po riječima Đilasa, radnici neće dozvoliti da se, kako je istakao, krčmi imovina Rudnika.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Da bi spriječili odvoz rude, koje trenutno na legeru ima svega oko 1.000 tona, u slučaju da počne naplata duga, radnici su odlučili da dežuraju na rampi transporta do daljnjeg.

“Jedina pozitivna stvar je što će nam uplatiti novac za plate. Ali i pored toga mi ostajemo na rampi. N eka uvedu stečaj pa onda neka rade šta god hoće”, naglasio je Đilas.

Nikšićkim Rudnicima od prije četiri dana rukovodi privremeni upravnik Veljko Rakočević, kojega je postavio Privredni sud kako bi procijenio oprevdanost uvođenja stečaja u Boksite. Ročište na kome će se odlučivati o uvođenju stečaja u Boksite održaće se danas u Privrednom sudu, godinu dana nakon pokretanja zahtjeva Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona eura. Na posljednjem ročištu održanom prije mjesec dana pravni zastupnik Rudnika tražio je odlaganje jer su navodno po njegovim riječima Boksiti imali mogućnost da vrate dug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *