13 stvari koje niste znali o Ikei

Dodajte komentar

Švedski gigant Ikea je sa 70 godina rada, 332 ogromne prodavnice u 38 zemalja i planovima za ubrzanim širenjem još dovoljno živahna za borbu sa konkurencijom.

Biznis insajder donosi 13 nevjerovatnih činjenica o najvećem trgovcu namještajem na svijetu: [widgets_on_pages id=”Baner”]

1. Ikea proda jednu policu marke Bili svakih 10 sekundi.

2. Na Ikeine proizvode otpada jedan odsto cjelokupne proizvodnje drveta u svijetu.

3. Ikein jedini dobavljač iverice, švedski Hultsfred, godišnje obradi 13.600 tona piljevine.

4. Ikea svake godine dostavi 243 miliona kubnih metara različitih proizvoda, što je stane u ukupno devet hiljada olimpijskih bazena.

5. Ikeine prodavnice je u 2012. godini posjetilo 596 miliona kupaca.

6. Procjenjuje se da je svako peto dijete u Velikoj Britaniji začeto na dušecima iz Ikee, budući da je od 1987. godine prodato 12, 6 miliona dušeka.

7. Jedna desetina ukupnog broja prodatog namještaja u Velikoj Britaniji dolazi iz Ikee.

8. Ikein godišnji prihod od 37, 8 milijardi eura veći je od godišnjeg BDP-a Srbije. U kompaniji se nadaju da će do 2020. godine udvostručiti prodaju.

9. Ikea od 2000. godine smanjuje cijenu svojih proizvoda 2-3 odsto godišnje, što objašnjavaju povećanjem efikasnosti poslovanja.

10. Najveća Ikeina prodavnica na svijetu se nalazi u Stokholmu, zauzima površinu od 181.000 kvadratnih metara, što je veće od 10 američkih fudbalskih igrališta.

11. Ikea gradi sopstveni gradić pored Londona, koji će imati prodavnice, škole, pozorišta, hotele i stanove za 6.000 ljudi.

12. Postoji određena logika u čudnim imenima Ikeinih proizvoda zbog brojeva budući da je njen osnivač Ingvar Kamprad disleksičan.

13. Procijenjena vrijednost neto bogatstva Ingvara Kamprada kreće se u rasponu od 3,3 milijarde dolara do 53,1 milijarde, zavisno od toga da li se Ikea računa kao njegovo vlasništvo, ili kao vlasništvo njegove fondacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *