Švajcarci žele zakonom da ograniče najveći iznos plate

Dodajte komentar

Švajcarski državljani 24. novembra će održati referendum o predlogu o ograničavanju najviše plate na maksimalno 12 švajcarskih minimalaca.

Odlučivanje o ovom predlogu odvija se samo osam mjeseci od referenduma kojim su zabranili “zlatni padobran”, kako se nazivaju ogromne otpremnine korporativnim top menadžerima.“Inicijativa 1:12”, izaziva velike rasprave u zemlji koja je uvijek u vrhu svjetskih lista “business friendly” zemalja. Švajcarski socijalni demokrati kao začetnici inicijative svoj predlog opravdavaju potrebom da se smanji ogromna nejednakost u dohotcima koja je u bogatoj Švajcarskoj znatno narasla, baš kao i u cijelom zapadnom svijetu posljednjih nekoliko decenija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema podacima Švajcarske federacije sindikata, dohotci jedan posto najplaćenijih ljudi između 1996. i 2010. godine narasli su 39 posto, dok su građanima sa srednjim ili nižim primanjima u istom razdoblju narasli između 6 i devet posto.

Protivnici inicijative smatraju da je predloženi lijek za smanjivanje nejednakosti gori od bolesti. Tvrde da će dovesti do manje ubranih poreza na dohodak i doprinosa za penzioni sistem. Za predstavnike poslodavaca najveći problem je u tome što će građani, u slučaju da izglasaju predlog, poslati inostranim kompanijama poruku da dobro razmisle hoće li ulagati u Švajcarsku. Takođe dodaju da će to smanjiti konkurentnost švajcarske ekonomije.

Menadžeri najvećih švicarskih kompanija takođe su kritični prema prijedlogu. Walter Kielholz, predsjednik Uprave Swiss Re izjavio je da će u tom slučaju to osiguranje razmisliti o preseljenju uprave u neku drugu zemlju. David Roth, predsjednik mladih socijaldemokrata odgovara da bi trebalo pitati kompanije zašto su u Švajcarskoj te da sumnja da bi odgovorile da su u toj zemlji isključivo zbog visokih plata.

“Zbog toga nisam zabrinut da će otići”, kazao je Roth. Iako su pobornici i protivnici inicijative prošli mjesec bili izjednačeni, najnovije ankete govore da je postotak onih koji su za predlog skliznuo na 34 posto, dok se postotak protivnika popeo na 55 posto. Akademska zajednica već sada naglašava da je inicijativa uspjela bez obzira na rezultate referenduma jer pokazuje da se Švajcarci shvataju da previsoke plate, posebno nakon spašavanja banke UBS, nisu primjerene. “Opšte je mišljenje da su neke kompanije otišle predaleko, a  i poljuljano je povjerenje između građana i poslovne zajednice”, izjavio je Stephane Garelli, profesor na poslovnoj školi IMD u Lausannei.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *