Nastaje najveći svjetski avioprevoznik

Dodajte komentar

Američke aviokompanije US Airways i American Airlines spojiće se u najvećeg svjetskog avioprevoznika, uz uslov da svojim niskotarifnim konkurentima omoguće lakši pristup nekoliko ključnih aerdroma u SAD-u, uključujući one u New Yorku i Washingtonu.

Tim dogovorom, koji još mora potvrditi sud, okončan je spor te dvije kompanije s američkim državnim tužilaštvom koje je u avgustu podnijelo tužbu protiv ovog spajanja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako javlja Reuters, u državnom tužilaštvu ocjenjuju kako će ovaj dogovor dati velik podstrek kompetitivnosti, posebno u ključnim velikim aerodromima, dok dio analitičara smatra kako je riječ o najobičnijoj predstavi tužilaštva. Naime dogovor se odnosi na svega 112 od ukupno 6700 letova dnevno. Ipak, tržište je pozdravilo nagodbu koja omogućava finaliziranje spajanja dvije američke aviokompanije pa su tako dionice US Airwaysa nakratko uzletjele na najviši nivood 2007. godine da bi se stabilizovale na 23,52 dolara.

S druge strane dionice American Airlinesa porasle su čak 26 posto i njima se trgovalo po 12 dolara. Inače ove dvije američke aviokompanije najavile su spajanje još u februaru ove godine. Spajanje će povećati tržišnu vrijednost American Airlinesa na oko 11 milijardi dolara. Najveći udio u novoj kompaniji imaće stečajni povjerioci American Airlinesa koji će držati 72 posto kompanije. Novi prevoznik poslovaće pod brendom American Airlines, a očekuje se da će izvršni direktor biti trenutni čelnik US Airwaysa Doug Parker.

Bez podružnica, imaće oko 900 aviona i izvoditi više od 3000 letova, te zapošljavati 100.000 radnika (American ima oko 81 hiljadu radnika, a US Airways oko 38 hiljada zaposlenih). Nova kompanija bi takođe godišnje prevozila oko 190 miliona putnika. Projektovani operativni prihod kompanije je oko 40 milijardi dolara. American Airlines je lani imao operativni prihod od 24,85 milijardi dolara, dok je US Airways imao 13,83 milijarde dolara.

Konsolidacija

Veliko okrupnjavanje nad američkim nebom

Američki avioprevoznik US Airways već duže njeguje ideju o spajanju, a 2010. je posljednji put iskrsnula ideja o spajanju s United Airlinesom. United Airlines i US Airways već su bili u pregovorima o spajanju 2000. godine, no taj pokušaj je propao zbog protivljenja sindikata i američke vlade. I pregovori 2010. su propali pa je na kraju rezultat bio dogovor o spajanju Continental Airlines i United Airlines postigli su dogovor o spajanju, iako je s Continentalom koketirao i US Airways. Valja spomenuti da su se još 2008. spojili Northwest i Delta Airlines.

Izor: Poslovni portal.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *