BoE: Ustalio se ekonomski oporavak Britanije

Ekonomski oporavak Britanije se najzad ustalio, saopštila je juče centralna banka Engleske (BoE), revidirajući prognoze rasta nacionalne privrede.

Prema procjenama BoE, stopa nezaposlenosti u Britaniji bi mogla pasti brže od očekivanog, nakon čega bi uslijedilo podizanje referentne kamatne stope sa aktuelnog rekordnog minimuma, prenosi Frans pres.

Centralna banka je, međutim, upozorila da će dužnička kriza u eurozoni nastaviti da ugrožava perspektive privrede.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Prvi put nakon dugo vremena ne morate biti optimista kako biste vidjeli da je čaša napola puna, što znači da se oporavak konačno ustalio“, izjavio je na konferenciji za štampu guverner BoE, Mark Karni, i dodao da spoljno okruženje nastavlja da predstavlja najveću prijetnju po oporavak, prenosi Capital.

Karni je, takođe, obećao da će BoE zadržati program monetarnih podsticaja poznatiji kao „kvantitativno labavljenje“, a u okviru kojeg je od marta 2009. u britansku privredu upumpano 446 milijardi eura, namijenjenih podsticanju rasta i kreditiranju.

Kako se navodi u izvještaju BoE, britanska privreda bi ove godine trebalo da poraste za 1,6 odsto, što je više u odnosu na ranije prognoziranih 1,4 odsto, dok bi naredne godine trebalo da ostvari rast od 2,8 umjesto ranije prognoziranih 2,5 odsto.

Prema predviđanjima BoE, stopa nezaposlenosti bi do trećeg kvartala 2015. godine trebalo da padne na ključnu granicu od sedam odsto.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.