Na stare dugove petina budžeta

Dodajte komentar

Nacrtom zakona o budžetu za narednu godinu predviđeno je da Vlada potroši 172 miliona eura na otplatu glavnice dijela starih dugova i 75,8 miliona za kamate. To znači da će novcem građana vratiti 248 miliona eura, odnosno 16,7 odsto projektovanog budžeta za iduću godinu od 1.49 milijardi, pišu Vijesti.

Tako će poreski obveznici po osnovu otplate  glavnice duga platiti 54 miliona više nego ove godine, a na kamate će otići 5,4 miliona više.

Komisija za ekonomsku politiku (KEP) juče je razmatrala nacrt budžeta za narednu godinu, koji je uradilo Ministarstvo finansija na čelu sa ministromRadojem Žugićem. O nacrtu bi KEP trebalo da se izjasni naredne sedmice, nakon čega će Vlada usvojiti predlog i poslati ga Skupštini na usvajanje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Državnoj kasi naredne godine ukupno će nedostajati 238 miliona eura. Prema planu, 225,3 miliona do maksimalnih 230 miliona će se obezbijediti kroz pozajmice i kredite iz stranih izvora, osam miliona od donacija i pet miliona iz privatizacije i prodaje imovine. Ovogodišnjem budžetu, prema projekciji, nedostaje 213 miliona eura. Nacrtom zakona o budžetu planirano je da kasa 2014. bude „teška“ oko 1,49 milijardi eura, što je na nivou ukupnog ovogodišnjeg budžeta. Taj iznos uključuje primitke iz tekućih prihoda (porezi, doprinosi, takse, naknade…), kao i iznos kojim se država planira zadužiti iduće godine. Kapitalni budžet je povećan sa 66 na 102 miliona. Deficit budžeta je projektovan na oko 66 miliona eura, što je za 30 miliona manje u odnosu na ovogodišnji od 95,3 miliona, pišu Vijesti.

Novac koji će nedostajati budžetu (za servisiranje deficita, duga i stvaranje fiskalne rezerve) obezbijediće se kroz emisiju obveznica na stranom tržištu, izdavanje domaćih obveznica i državnih zapisa ili kreditnim aranžmanima sa domaćim i inostranim finansijskim institucijama.

Iako je nacrtom predviđeno da se Vlada može zadužiti do 230 miliona eura, ukoliko odobri Skupština, ostavljena je mogućnost zaduženja radi otkupa i refinansiranja državnog duga, maksimalno do visine postojećeg državnog duga od 1,89 milijardi. To bi se obezbijedilo kroz emisiju obveznica ili zaključenja bilateralnog aranžmana.

Nacrtom najvažnijeg ekonomskog akta za narednu godinu predviđa se i da Vlada može građane zadužiti za finansiranje izgradnje autoputa Podgorica – Kolašin kod Eksim banke iz Kine ili druge finansijske institucije do 800 miliona eura, od čega bi 100 miliona bilo efektivno naredne godine.

„Preostala sredstva za finansiranje potrebe izgradnje autoputa postaće efektivna prema dinamici izgradnje autoputa, što će biti definisano za svaku godinu godišnjim zakonima o budžetu“, objašnjeno je u nacrtu budžeta.

Prema planu, državna kasa bi trebalo da prihoduje 1,25 milijardi eura što je približno ovogodišnjem noviou od 1,6 milijardi, pišu Vijesti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *