MMF pozvao Iran na obuzdavanje inflacije

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je iranske vlasti na borbu protiv „visoke inflacije“ kao i na oživljavanje priverdnog rasta zemlje oslabljene međunarodnim sankcijama, navodi se u saopštenju ove međunarodne instiitucije.

Tokom desetodnevne misije u Teheranu, stručnjaci MMF su razgovarali sa iranskim vlastima o ekonomskom razvoju zemlje koji je bio i i jedna od tema tokom međunarodnih pregovora o nuklearnom programu Irana, prenio je AFP.

„Glavna tema razgovara bila je neophodnost Irana da se izbori sa visokom inflacijom kao i da ponovno pokrene ekonomski rast“, navodi se u saopštenju MMF.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Godišnja stopa inflacije dostiže 40 odsto, a ekonomija se suočava sa recesijom drugu godinu zaredom prije svega zbog uvedenih međunarodnih sankcija na izvoz nafte.

MMF je podvukao da Teheren mora da se suoči sa strukturalnim ekonomskim izazovima u pogledu monetarne i budžetske politike kao i sa reformom bankarskog sektora.

Ova institucija je takođe ocijenila da su vlasti svjesne teškoća sa kojima se susreću ekonomski akteri zbog velikih očekivanja od sprovođenja zacrtanih reformi.

MMF u svom izvještaju, ne pominjući direktno međunarodne sankcije, priznaje da Teheran mora se suoči sa „izuzetno teškim okolnostima“, prenosi Capital.

Vlasti Teherana su prvi put od 2011. pokazale spremnost da prihvate izradu godišnjeg izvještaja ekonomskog stanja u zemlji koji MMF podnosi o svim zemljama članicama ove međunarodne institucije.

Izrada izvještaja trebalo bi da započne početkom godine, poručili su predstavnici MMF.

Izbor predstavnika umjerene političke struje Hasana Rohanija u junu za predsjednika Irana dala je nadu da će doći do diplomatskog otopljavanja sa velikim zapadnim silama.

U pregovorima o iranskom nukleranom programu koji su se odvijali prošle nedjelje u Ženevi došlo je do napretka i očekuje se da će biti nastavljeni 20. novembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *