EU i SAD nastavljaju pregovore o trgovini

Dodajte komentar

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, koje već imaju najveću poslovnu vezu u svijetu, nastavile su juče pregovore o daljnjem širenju bilateralne trgovine i investicija.

Pregovori se održavaju u sijenci tenzija između Brisela i Vašingtona oko afere prisluškivanja evropskih institucija, a bili su odloženi zbog blokade američke vlade, prenosi agencija AP.

Zvaničnici obje strane, međutim, navode da su koristi od Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva (TTIP) suviše velike da bi na pregovore bilo šta uticalo. U Briselu će se razgovarati o uslugama, investicijama, energiji, sirovinama i propisima, a obje strane očekuju da će TTIP donijeti veću zaposlenost i privredni rast.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Obim trgovine robom i uslugama između dvije ekonomije je prošle godine bio vrijedan 800 milijardi evra. Sporazum, koji pokriva prerađivački, uslužni i poljoprivredni sektor, možda će podrazumijevati i sniženje carina. Međutim, najveća korist za preduzeća i potrošače došla bi u vidu smanjenja birokratije koja često koči kupoprodaju preko Atlantika.

Studija koju je naložio Atlantski savjet iz Vašingtona pokazala je da bi TTIP mogao da dovede do otvaranja 750.000 novih radnih mjesta u SAD. Evropska komisija procjenjuje da bi sporazum u ekonomiju 28-člane EU donio injekciju od 120 milijardi eura godišnje, uz stotine hiljada novih radnih mjesta. „To bi bio najjeftiniji mogući paket stimulacija“, navodi Komisija.

Prva runda pregovora o TTIP održana je u julu u Vašingtonu, gdje će se pregovori preseliti 16. decembra. U Evropi se nadaju da će do kraja godine pregovori uroditi dogovorom na bar nekoliko polja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *