Aerodrom Tivat: Opslužili 4.907 aviona i 833.121 putnika

Dodajte komentar

Za deset mjeseci ove godine na tivatskom aerodromu je opsluženo 4.907 aviona i 833.121 putnika.

– U odnosu na isti period prošle godine, kada je registrovano 4.343 aviona i 694.880 putnika, broj vazduhoplova se povećao za 13, a broj putnika za 19,9 posto. Od ukupno ostvarenog prometa, 84 posto realizovano je  u periodu maj – septembar – saopštio je direktor Aerodroma  Ranko Bošković.

Tokom ljetne sezone srušena su dva rekorda. U julu, prvi put u skoro šest decenija dugoj istoriji ovog aerodroma, u jednom mjesecu opsluženo je više od hiljadu aviona, a tokom avgusta prihvaćeno je i otpremljeno 203.498 putnika, što je najveći mjesečni promet u istoriji Aerodroma Tivat. Rekordni mjesec donio je dnevni prosjek od 36 aviona i 6.564 putnika, a najfrekventniji dan bio je 10. avgust, kada je kroz pristanišnu zgradu prošlo 11.053 putnika.

Prošla, a posebno ova godina pokazale su značajan porast prometa u junu i septembru, a povećanja su zabilježena i u tromjesečnom špicu turističke sezone. Tokom juna, jula i avgusta ostvaren je ukupan promet od 537.260 putnika, što je za 24 posto više nego u uporednom periodu minule godine, a opslužena i prihvaćena 3.002 vazduhoplova donijela su povećanje od 18,80 posto u odnosu na ljeto 2012. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tivat je ove godine bio povezan sa 23 destinacije, a aerodromske usluge koristilo je 25 avio-kompanija. Uz linije put gradova Rusije, Ukrajine i Srbije, u Tivat i iz Tivta se letjelo zaLondon, Pariz, Brisel,Oslo, Štokholm, Frankfurt, Minhen,Bari,Napoli…

– Navedeni rezultati sami po sebi govore da se mora raditi na proširenju kapaciteta tivatske vazdušne luke, pa je već raspisan tender za izradu projekta nove terminalne zgrade, a do kraja novembra raspisaće se i tender za rehabilitaciju i proširenje manevarskih površina na aerodromu – kazao je direktor Aerodroma mr Ranko Bošković. (pobjeda.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *