Grčka – Najveća deflacija u pola vijeka

Dodajte komentar

Indeks potrošačkih cijena (CPI) u Grčkoj pao je u oktobru za dva odsto na godišnjem nivou, što je najveći pad od februara 1962, kada je deflacija iznosila 2,1 odsto, saopštio je grčki Zavod za statistiku.

Time je 2013. postala prva godina nakon 1959. u kojoj je inflacija bila negativna osam uzastopnih mjeseci, piše grčki list Katimerini.

To, međutim, ne oslikava jačanje konkurentnosti u Grčkoj do nivoa na kom cijene padaju, već je još jedan dokaz da recesija ne popušta, navodi list.

Cijene padaju, iako ne u skladu sa smanjenjem plata i penzija, budući da je tražnja ograničena, a uvoz smanjen. CPI je u odnosu na septembar pao za 0,1 odsto, a veći pad spriječilo je povećanje učešća građana u maloprodajnoj cijeni lijekova, koja je u roku od samo mjesec dana skočila za 17,6 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Jedina grupa proizvoda u kojoj su cijene porasle na godišnjem nivou su alkoholna pića i cigarete i to za 3,5 odsto. Cijene hrane i bezalkoholnih pića su, sa druge strane, pale za 0,5 odsto, garderobe za 1,1 odsto, dok su stanarine smanjene u prosjeku za 0,7 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *