Vlasnik Kosmodiska zadržao titulu najbogatijeg Slovenca

Dodajte komentar

Najbogatiji je Slovenac treću godinu zaredom Sandi Češko. Revija Manager, koja svake godine objavljuje listu najbogatijih ljudi u ‘Deželi’, vrijednost njegovog 60-postotnog dijela u Studiju Moderna (dušeci Dormeo i TV prodaja Top Shop) procjenjuje na 460,4 miliona eura, što je 12 posto više nego lani.

Najviše se od lani povećala imovina supružnika Albina i Tatjane Doberšek, i to za čak 118 posto. S procijenjenom vrijednošću od 274,3 miliona eura, ove su godine na drugom mjestu. Glavni dio njihove imovine čini inženjersko preduzeće Engineering Dobersek, koje su ustanovili prije 30 godina u Njemačkoj. Preduzeće ima više od 300 zaposlenih, većinom inženjera i specijalizovano je za gradnju energetskih rudarskih, vodoprivrednih i ekoloških objekata.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Treći je na listi (lani drugi) Joc Pečečnik. Njegov 90-postotni udio u grupi Elektronček, koja proizvodi i daje u najam opremu za kockarnice, procijenjen je na 188,4 miliona eura, tri posto više nego lani. Zbog uspjeha u Americi, Pečečnik ima u sljedećim godinama velike mogućnosti za rast.

Na četvrtom su mjestu (lani na trećem) supružnici Iza i Samo Login, kojima je u posljednje tri godine uspio veliki posao sa zabavnim mobilnim aplikacijama. Vrijednost preduzeća Outfi7, koje je proljetos probilo granicu od milijardu downloada, analitičari Managera procijenili su 16 posto većom. Pedesetpetpostotni udio supružnika Login tako vrijedi 146,6 miliona eura, a na ljestvici su i tri glavna dioničara preduzeća.

Među prvih pet ove je godine prvi put 39-godišnji Zoltan Varga iz Zreča koji je studirao u Americi i probio se među vodeće menadžere u petom najvećem hedge fondu Orch-Ziff Capital managament, gdje je odgovoran za azijska tržišta. U vlasništvu ima nešto više od 13 miliona dionica tog fonda, koje su krajem septembra bile vrijedne 110,1 milion eura.

Nekada najbogatiji Slovenac, trgovac Mirko Tuš ove je godine pao za jedno mjesto, na 8. poziciju, ali se vrijednost njegove imovine lani nije smanjivala. Revija je procjenu povećala za tri posto, na 73,7 milijuna eura.

Zajednička vrijednost imovine stotinu najbogatijih Slovenaca lani je dosegla 3,3 milijarde eura, što je oko 14 posto više nego prošle godine, ali još uvijek 17 posto manje nego u pretkriznom razdoblju 2008. Otad se na ljestvici promijenilo više od polovine imena, napisali su u reviji Manager, prenosi hrvatski Tportal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *