Nema rebalansa budžeta

Dodajte komentar

Rebalansa budžeta, koji je mjesecima bio glavna tema u odnosima između Demokratske partije socijalista DPS i Socijaldemokratske partije SDP, neće biti, saznaju Dnevne novine u Vladi.

Razlog je pored odlične naplate poreza i zakonska mogućnost koja Vladi dozvoljava da bez ikakvih ograničenja plati garancije. 

To suštinski znači da je DPS ovaj put nadmudrio kolege iz SDP-a, jer će izbjeći opasnost da rebalans dostavlja Skupštini, gdje nije izvjesno da će dobiti podršku većine poslanika.

Odlična naplata prihoda tokom deset mjeseci, kao i zakonska mogućnost da se garancije plate bez ograničenja, tehničke su stavari koje zatvaraju priču o rebalansu. Sa druge strane, očekuje se i reakcija SDP-a, jer praktično tim što nema rebalansa pala je u vodu priča, da se iz budžeta neće plaćati garancije. Izbjegavanje rebalansa može se tumačiti i kao svojevrsno spuštanje tenzija jer se našao najbezbolniji model rješavanja problema.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Podaci Ministarstva finansija na čijem čelu je Radoje Žugić od prije neki dan govore da je samo u oktobru naplaćeno 117,7 miliona eura, što je 12,2 odsto više u odnosu na plan. “U odnosu na prethodnu godinu stepen naplate je 18,6 odsto veći, a posebno je velika razlika u odnosu na 2011. godinu, koja je bila ekonomski snažnija, gdje je prekoračena naplata 29,6 odsto”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

Rebalansom koji je bio predložen tokom ljeta, pa povučen iz skupštinske procedure, predviđeno je bilo da država plati 101 miliona eura državnih garancija za KAP, koje su došle na naplatu zbog uvođenja stečaja u podgoričku fabriku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *