Kako je najbolje uštedjeti struju?

Dodajte komentar

Najviše struje trošimo kad dođu hladni dani. Mnogi se griju na struju zbog čega su im računi tokom jeseni i zime veći. Međutim, postoji niz načina kako da smanjite potrošnju energije u kući i tako uštedite novac.

Evo savjeta šta bi trebalo da uradite:

Pazite na sijalice

Možete da zamijenite klasične sijalice štedljivim, ili da razmislite o broju sijalica koje su vam trenutno uključene. Često iz estetskih razloga kupujemo lustere sa nekoliko sijalica, koje su potpuno bespotrebne. Zato trošimo više struje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iskoristite prirodno svjetlo

Kad god je moguće, koristite prirodno dnevno svjetlo umjesto vještačkog. Pobrinite se i da redovno gasite svjetla koja vam ne trebaju – čak i kratko gašenje svjetla troši manje energije, a razliku biste mogli da primjetite već na sljedećem računu.

Postavite frižider dalje od izvora toplote

Zamrzivač i frižider držite na što je moguće hladnijemu mjestu. Udaljite frižider ili zamrzivač s direktne izloženosti Suncu, odnosno peći, radijatoru i ostalim tijelima koja zrače toplotu. Oni povećavaju temperaturu unutar frižidera a time i potrebu za radom električnih komponenata frižidera.

Ne dozvolite nakupljanje leda

Frižidere i zamrzivače bez automatske funkcije odleđivanja treba obavezno redovno odleđivati . Nakupljeni led doprinosi potrošnji električne energije jer djeluje kao izolator, otežava prenošenje temperature te dovodi do učestalijeg paljenja motora, a time i do veće potrošnje električne energije koja se ne iskorišćava za čuvanje hrane. I uvijek dobro zatvorite vrata frižidera.

Za zaleđenu hranu dovoljno je -18 ° C

Temperatura u zamrzivaču treba da bude oko -18 stepeni Celzijusa jer je to sasvim dovoljno za čuvanje namirnica. Svako dodatno snižavanje je bespotrebno rasipanje energije. Zamrzivač takođe troši manje energije ako je pun nego kada je poluprazan, pa je važno da ne bude prevelik.

U frižider nikad nemojte stavljati vruću hranu

Ohladite namirnice prije nego što ih stavite u frižider kako biste smanjili potrebu za hlađenjem i time smanjili potrošnju. Stavljanjem vrućih namirnica u frižider podižete temperaturu a to produžava rad motora kompresora, odnosno direktnu potrošnju električne energije. Hrana se tako slabije čuva.

Izbjegavajte kupovinu velikih frižidera

Ako hoćete da kupite novi frižider, svakako obratite pažnju na energetski razred. Takođe , obratite pažnju i na veličinu frižidera i zamrzivača i uskladite je sa vašim potrebama. Prevelik frižider troši bespotrebnu energiju, ali dva manja troše još više.

Prvo kuvajte na jakoj pa na slaboj vatri

Počnite kuvanje na većoj temperaturi dok jelo ne počne da ključa, a onda smanjite temperaturu tako da lagano kuva do potpune pripremljenosti jela.

Isključite rernu prije vremena

Da biste uštedjeli još više, koristite akumuliranu temperaturu rerne, odnosno ako je vrijeme pečenja duže od 40 minuta, pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja, a jelo će svejedno biti dovoljno pečeno .

Optimalno iskoristite mikrotalasnu

Mikrotalasna grije hranu od rubova prema sredini, stoga kuvate li raznovrsniju hranu, veće komade stavite sa spoljne strane, a tanje i manje s unutrašnje strane rerne. Ne upotrebljavajte mikrotalasnu za odmrzavanje namirnica jer je prirodno odmrzavanje u posudi hladne vode jeftinije, ali i zdravije.

Poklopac i ekspres – lonac štede

Poklopite posudu u kojoj kuvate jer na taj način štedite do 25% energije, a upotrebom ekspres – lonca možete uštedjeti i do 50%. Koliko god primamljivo bilo, smanjite zavirivanje i provjeravanje stanja jela na što je manju moguću mjeru jer svakim podizanjem poklopca gubite do tri stepena koja morate nadoknaditi. Upotrebljavajte samo posude sa ravnim dnom zbog boljeg prenosa toplote te uskladite prečnik posude s prečnikom ploče na šporetu.

Provjerite da negdje ne curi voda

Provjerite ispravnost slavina – svako curenje tople vode povećava ne samo potrošnju vode nego i potrošnju električne energije, odnosno onog energenta koji zagrijeva vodu.

Pod tušem se troši pet puta manje vode, ali i energije

Tuširajte se umjesto da se kupate u kadi. Potrošnja vode je i do pet puta manja pri tuširanju. Možda se čini nelogično, ali dokazano je da se tuširanjem troši manje vode. Ustvari se tuširanjem bolje iskorišćava topla voda jer direktno dolazi do kontakta sa tijelom, dok kod kupanja u kadi dolazi do značajnog gubitka toplote.

Veš je dovoljno prati na 60 stepeni

Mašina troše mnogo energije pa tokom pranja veša preskočite program pretpranja jer je on potreban samo za jako prljavu odeću, a to je moguće riješiti namakanjem u vodi. Program prokuvavanje smanjite sa 95 stepeni na 60.

Kamenac u bojleru troši više nego voda

Bojler redovno čistite od kamenaca (svakih 3-5 godina) jer je kamenac mnogo teže zagrijevati nego vodu, a grijač u bojleru grije do temperature koju ste odredili podešavanjem termostata.

Kod kupanja i tuširanja prvo otvorite hladnu pa vruću vodu

Pri miješanju vode najprije pustite hladnu vodu pa potom dodajte toplu. Na taj način otiče više hladne umjesto tople vode u kanalizaciju dok ne dobijete željenu temperaturu vode.

Mašinu uvijek napunite 

Napunite mašinu veša jer prazna troši koliko i puna, a program označen sa 1/2 ne štedi 50% nego samo do 30%. Izbjegavajte sušilice jer su veliki potrošač – bolje je sušiti veš na otvorenom kad god je to moguće.

b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *