Wall Street: Cijene akcija blago pale, nakon dva dana rasta

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, nakon dva dana rasta, jer su ulagači oprezni, s obzirom da bi bolji nego što se očekivalo ekonomski podaci mogli navesti Fed na smanjenje podsticajnih monetarnih mjera prije nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 20 bodova, ili 0,13 odsto, na 15.618 bodova, a S&P 500 indeks 0,28 odsto, na 1.762 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,08 odsto, na 3.939 bodova.

Institut za menadžere nabavke izvijestio je juče da je njegov indeks aktivnosti u uslužnom sektoru u oktobru, uprkos dvonedjeljnoj obustavi rada saveznih službi, porastao za cijeli bod, na 55,4 boda, znatno iznad očekivanja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kako i drugi makroekonomski podaci ukazuju na stabilan rast američke ekonomije, dio analitičara smatra da bi Fed već u decembru mogao smanjiti podsticajne monetarne programe, dok drugi vjeruju da to neće učiniti prije marta iduće godine.

Zbog toga su ulagači oprezni. Tim više što je od početka godine S&P 500 indeks porastao oko 24 odsto, pa je pitanje ima li prostora za dalji uspon.

„Uprkos skoku cijena na početku sedmice, tržištu akcija vjerovatno je potrebna konsolidacija prije nego što se stvori prostor za dalji rast cijena“, kaže Robert Sluymer, analitičar u kompaniji RBC Capital Markets.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni izvještaji kompanija, koji su uglavnom bolji od očekivanja. No, očekivanja su vrlo niska, pa kompanijama nije osobito teško nadmašiti ih.

Dosad su izvještaje objavile 404 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih 69,6 odsto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju dobiti, što je više od istorijskog prosjeka od 63 odsto. No, samo 53,3 odsto kompanija nadmašilo je očekivanja po pitanju prihoda, manje od istorijskog prosjeka od 61 odsto.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 odsto, na 6.746 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 odsto, na 9.009 bodova, a pariški CAC 0,82 odsto, na 4.253 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *