Olga Dedović za Gracija.me: Kartice su kreativan i inovativan biznis

Dodajte komentar

Olga Dedović, rukovodilac Odjeljenja platnih kartica Hypo Alpe-Adria Banke, upoznaje nas sa svim prednostima korištenja kartica, uz poruku – smanjite troškove, pojednostavite plaćanja i uštedite vrijeme.

Poslujući u ambijentu koji sve više promoviše i prepoznaje značaj bezgotovinskog plaćanja, Hypo Alpe-Adria Banka je od početka djelovanja u Crnoj Gori predstavila tržištu različite vrste i tipove internacionalnih debitnih, pripejd i kreditnih kartica. Prvi put u Crnoj Gori 2007. godine upravo je Hypo Banka promovisala savremeni tehnološki pristup nastao korišćenjem Chip pametnih platnih kartica, jer platne kartice više nijesu samo potreba, one su neophodnost. O svemu što bi vas moglo zanimati iz oblasti kartičnog poslovanja, razgovarali smo sa Olgom Dedović koja je rukovodilac Odjeljenja platnih kartica Hypo Alpe-Adria Banke.

Kako ocjenjujete razvoj kartičnog biznisa u Crnoj Gori u poslednjim godinama?

–       Prelazak iz društva u kome je gotovina bila jedino sredstvo plaćanja na bezgotovinsko društvo nije jednostavan. To se ne može desiti preko noći. U proteklih 15 godina, mogućnosti razvijanja tržišta platnih kartica u Crnoj Gori su bile ograničene i mala grupa ljudi bila je u prilici da osjeti sve prednosti korišćenja platnih kartica. Potrebno je bilo neko vrijeme da trgovci ritejleri shvate da je prihvatanje kartica od velike koristi, jer smanjuje troškove koji nužno postoje u gotovinskim društvima, ali takođe daje dodatnu sigurnost koja ne postoji kod plaćanja gotovinom. Broj trgovaca koji prihvataju platne kartice udvostručio se u odnosu na 2009, što je veoma ohrabrujući trend.Svi pokazatelji razvoja kartičnog poslovanja u Crnoj Gori su u porastu uključujući broj kartica, obim potrošnje, broj prodajnih mjesta na kojima se prihvata kartica, broj bankomata, a u porastu je upotreba kartica za plaćanja putem interneta. Međutim, ako uporedimo ove podatke sa zemljama regiona, Srbijom ili Hrvatskom npr. evidentno je da su mogućnosti crnogorskog društva još veće.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Koje sve kartice se nalaze u ponudi Hypo banke?

–       Hypo Banka je u saradnji sa vodećim međunarodnim platnim brendovima VISA i MasterCard predstavila široku paletu proizvoda iz domena bankovnih platnih kartica, prilagođavajući ih zahtjevu, potrebama i preferencijama klijenata. U ponudi se izdvajaju debitne kartice namijenjene širokom tržistu kao i kreditne kartice revolving i charge tipa sa različitim modalitetima otplate duga. Ponudu u domenu debitnih kartica proširili smo i promovišući kartice za studentsku populaciju, pa se naši korisnici od 15 do 26 godina mogu opredijeliti i za ove kartice koje su im u troškovnom smislu potpuno prilagođene. Nudimo i pripejd kartice, dizajnirane i prilagođene različitim potrebama klijenata, i koriste se kao poklon dragim osobama, mogu poslužiti za odvajanje potrošnje za posebne namjene npr. internet trgovinu, za putovanja i brojne druge namjene. I fizička i pravna lica mogu biti nosioci tj. vlasnici platnih kartica naše banke. Sve kartice su međunarodnog važenja i mogu biti korišćene na širokoj mreži bankomata i POS trgovačkih lokacija u zemlji i svijetu.

Pod kojim uslovima građani mogu postati korisnici pojedinih vrsta kartica?

–       Apliciranje za platnu karticu u Hypo banci se može ostvariti po vrlo povoljnim i jednostavnim uslovima. Bazični uslov je otvoren tekući odnosno transakcioni račun u Hypo Banci. Pod povoljnim uslovima izdavanja i mjesečnog održavanja postajete vlasnik kartice koja se može koristiti u granicama rasploživih sredstava na računu. Dodatne mogućnosti predstavlja chip tehnologija izrade kartica, koja je posebno važan sigurnosni mehanizam u borbi protiv krivotvorenja podataka sa kartice. Za dobijanje kreditne kartice potrebno je zadovoljiti procedure i uslove vezane za kreditni bonitet. Kreditne kartice nude povoljnosti odabira različitih kreditnih ciklusa ali nude i izbor posebnih, prema klijentovoj želji odabranih modela povraćaja duga. Pripejd kartice su treća kategorija kartica koje se mogu dobiti u procesu instant izdavanja i gdje u proceduri ne dužoj od 5 minuta karticu možete preuzeti na šalteru Banke.

Šta biste posebno preporučili Vašim potencijalnim korisnicima?

–       Platne kartice pružaju široke mogućnosti klijentima, i bitno je koristiti ih na pravi način. Svaka kartica sadrži i podrazumijeva niz pogodnosi i klijent treba da bude dobro i pravovremeno informisan o mogućnostima i da sagleda sve njene prednosti. Hypo Grupa sa mrežom banaka u širokom regionalnom okviru nudi posebne povoljnosti u pogledu transfera gotovine putem platne kartice. Primjera radi podizanje gotovine na bankomatima u Crnoj Gori, Srbiji, BiH i Hrvatskoj se može ostvariti besplatno korišćenjem debitne platne kartice. Treba znati i da je korišćenje kreditnih kartica uvijek jeftinije od jednostavnog čina podizanja gotovine ako se upotrebljavaju za plaćanje na trgovačkim lokacijama. Takođe, postoje kartice koje sadrže mogućnost beskamatnog kreditiranja, pa je Hypo Banka klijentima ponudila upravo tu povoljnost u modelu primjene i korišćenja revolving, charge i business kreditnih kartica (bez kamate do 45 dana). Prilikom zahtjeva za izdavanje bilo koje vrste platne kartice treba se raspitati o provizijama i naknadama koje banke naplaćuju, o kamatama, naknadama za slučaj gubitka kartice ili PIN-a, i sigurnosnim procedurama… Bitno je da klijenti prije odlaska u inostranstvo budu informisani o visini limita za podizanje gotovine i limita za kupovinu. Uz sve ovo, uvijek preporučujemo klijentima da se striktno pridržavaju uputstava vezanih za bezbjednost, jer se tako smanjuje rizik zloupotrebe, te da se uvijek raspitaju u svojoj banci i o broju telefona tj. info-centra kako bi kartica mogla da se blokira, u slučaju da bude izgubljena ili ako je neko ukrade.

Koje su prednosti plaćanja karticom u Crnoj Gori i inostranstvu?

–       Osnovne prednosti za korisnika su u jednostavnoj upotrebi, pristupu novčanim sredstvima 24 h dnevno, ušteda vremena u korišćenju, racionalizacija finansija, a znatno su sigurnije u slučaju gubitka u odnosu na nošenje gotovine. Pokazuju posebno pogodnosti prilikom plaćanja u inostranstvu zbog izbjegavanja konverzije novca, brzine i lakoće korišćenja. Dodatna prednost platnih kartica HYPO Banke je i čip tehnologija kojom su podržane. Čip kartice predstavljaju tehnologiju plaćanja koja ima za cilj da bezgotovinska plaćanja učini sigurnijim. Čip sadrži podatke o korisniku koje je veoma teško kopirati, te ovakva kartica ima bolju zaštitu od eventualnog falsifikovanja ili zloupotrebe.

U kojim vrstama plaćanja se mogu koristiti pojedini vaši proizvodi?

–       Na internetu se mogu koristiti i debitne i kreditne kartice Hypo banke. Gotovo je nezamislivo u današnje vrijeme obaviti kupovinu avionske karte a da se ne koristi platna kartica na internetu. Svjedoci smo da na web shopovima možete kupovati sve, a možete i rezervisati hotel, rentirati automobil ili učestvovati u igrama na sreću… Posebno je bitno voditi se pravilima sigurnosti za upotrebu katrica na internetu. Provjerite da li web-adresa počinje sa “https”da li sadrži oznake Verified by Visa ili MasterCard Secure Code; pažljivo čitajte sva obavještenja koja vam se pojavljuju na ekranu pri obavljanju transakcije, koristite kartice isključivo na sajtovima velikih i poznatih kompanija jer one mogu da obezbijede adekvatnu zaštitu (kao što su Ebay, Amazon itd.), podatke sa kartice ne ostavljajte nikome i ne šaljite fotokopiju kartice… Pravilo je da banka ne može odgovarati za kvalitet robe koja je naručena posredstvom weba. PayPal je poseban, širom svijeta rasprostranjen servis za plaćanje na internetu u kojem su povezani i kupci i prodavci. Nažalost, iz Crne Gore još nije moguće koristiti usluge PayPala. U očekivanju smo da će PayPal u saradnji sa Ministarstvom za informaciono društvo uskoro obezbijediti odobrenje za ulazak Crne Gore u ovaj sistem internet trgovine.

Koje su mjere zaštite korisnika zastupljene u vašim sistemima, kod gubljenja kartice u zemlji i nostranstvu?

–       Banka koristi čitav niz bezbjednosnih procesa i zaštitnih mjera. U prvom redu u redovnim operativnim procesima sprovodimo mjere koje podrazumijevaju zaštitu i preporuke klijentima kako da postupaju u neželjenim situacijama. U slučaju gubitka ili krađe kartice, klijentima dajemo precizne i jednoznačne instrukcije za postupanje. Banka klijentima nudi uslugu Call Centar u radnom vremenu trajanja 0 – 24h. Procedura nalaže da klijent u momentu gubitka ili krađe kartice odmah prijavi događaj kako bi banka blokirala karticu i onemogućila dalje aktivnosti. U posebno pripremljenim brošurama i obrascima promovišemo bitne detalje koji daju preporuke za sigurno korišćenje kartice.

Koje su prednosti korišćenja i plaćanja pripejd platnom karticom?

–       Pripejd kartice su trenutno jedna od najbrže rastućih kategorija kartičnog tržišta. Jednostavne su za korišćenje i za klijenta i za Banku. Status brzorastućeg kartičnog proizvoda i veliku popularnost i prihvaćenost na kartičnom tržištu pripejd kartice su prvenstveno stekle jer bankama omogućavaju pristup osobama koji nisu klijenti banke, te samim tim otvaraju i mogućnost ponude i drugih proizvoda banke (tzv. cross-selling). Dakle, ne morate biti klijent banke da biste stekli pravo da postanete vlasnik pripejd platne kartice. Prednosti plaćanja pripejd karticama su prije svega kontrola troškova i mogućnost anonimnog korišćenja. Interesantne su korisnicima koji žele kartice koristiti na internetu i svjesni su potencijalnih rizika. Prilično je siguran način plaćanja na internetu zbog manjih iznosa koje klijenti uplaćuju i time separiraju redovnu tekuću potrošnju od namjenske. Izvanredan su način za držanje džeparca mlađe generacije, idealna je za putovanja, može poslužiti kao poklon dragoj osobi. U poslovnom segmentu ove kartice mogu naći vrlo široku primjenu, pa se osim za kontrolu troškova zaposlenih mogu koristiti i za smanjenje operativnog rizika korišćenja gotovog novca, za isplate honorara, isplata socijalnih davanja… Hypo Banka izdaje pripejd kartice u formi dopunjive i nedopunjive, što ne mijenja njen karakter već opredjeljuje njene jednokratne ili višekratke mogućnosti dopune.

Na kraju, najkraće – zašto kartica a ne keš?

–       Svjedoci smo da kartice mogu biti oslonac, ali nam ponekad pokvare raspoloženje. Jednostavno i jasno, kartice obezbjeđuju veću fleksibilnost u plaćanjima, ne morate žuriti da biste podigli novac na šalteru banke novac vam je raspoloživ 24h na dan, daleko je sigurnija je od gotovog novca. Držanje gotovine predstavlja samo po sebi trošak. Smanjite troškove, pojednostavite plaćanja i uštedite vrijeme. Kartice uvijek mogu biti vaš saveznik, ne treba dozvoliti da postanu vaš gospodar.

gracija.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *