Intervju za Tehnologija.me: Rudiger Šulc, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma

Dodajte komentar

Rudiger Šulc je izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, kao i predsjednik Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori.  Završio je 1983. elektrotehniku na Univerzitetu u Hamburgu, a kasnije i poslovni menadžment na Univerzitetu u Koblenzu. Karijeru je započeo u njemačkoj mornarici kao mornaricki oficir, nakon čega se 1991. pridružio Deutsche Telekom Grupi. U početku je bio odgovoran za tehnološke platforme, a kasnije za marketing i prodaju.

Nakon toga je pokrivao značajne pozicije u T-Systems-u, a  2006. je u Slovačkom Telekomu preuzeo funkciju izvršnog potpredsjednika za marketing, prodaju i tehnologije.

Oktobra 2011. se doselio u, kako kaže, “predivnu Crnu Goru”, i preuzeo vodeću poziciju u najvećoj crnogorskoj telekomunikacionoj kompaniji.

Sa gospodinom Šulcom smo razgovarali o aktuelnim dešavanjima na crnogorskoj IT i telekomunikacionoj sceni.

Da li odlaganje uvođenja Pay Pal-a utiče na neke planove Telekoma?

S obzirom da se  Telekom zalaže za razvoj e-društva u Crnoj Gori, a da Pay Pal igra važnu ulogu u sistemu elektronskog plaćanja, voljeli bi da se to realizuje u skorije vrijeme. Naši planovi nisu direktno uslovljeni uvođenjem PayPal sistema tako da mi intezivno radimo na razvoju i unapređenju sopstveniih kanala online prodaje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Da li ste zadovoljni razvojem optičke tehnologije kod nas i kakvi su planovi vaše kompanije u vezi sa daljim razvojom ‘brzog interneta’ ?

Raduje nas što smo u poziciji da našim korisnicima ponudimo najsavremenije optičke servise, i to direktno u njihovim domovima. Smatramo da je optička tehnologija osnova za razvoj e-društva u Crnoj Gori i najnaprednijih telekomunikacionih usluga.

U potpunosti smo posvećeni implementaciji ove tehnologije, a to pokazuje i podatak da će ona do kraja godine biti dostupna u  priblizno 30 hiljada crnogorskih domaćinstava.

Šta mislite o penetraciji smartfona u Crnoj Gori? Da li vas te brojke raduju?

S obzirom na ekonomske okolnosti, penetracija smartfona u Crnoj Gori je vrlo visoka, što daje dobar temelj za razvoj i korišćenje naprednih servisa i aplikacija. Zadovoljni smo što smo kroz našu ponudu najboljih mobilnih telefona na tržištu, doprinijeli tako visokoj penetraciji.

Cloud tehnologija je prilično nepoznata kod nas. Da li je Telekomov Mediabox servis pobudio dovoljno interesovanja korisnika?

Cloud servisi su relativno nova tehnologija i možemo reći da su uz broadband ekspanziju i široku dostupnost računara i mobilnih uređaja, promijenili način korišćenja interneta, kao i da su zbog svoje pouzdanosti i jednostavnostavnosti stekli za relativno kratko vrijeme status moćne online usluge.

 

Mediabox je naš prvi servis u tom području, ali tu nudimo i druge usluge, kao što su HBO GO, Extra TV Mobile, Pick’n'play, a uskoro će ih biti mnogo više.

Mnoge firme za prodaju računara zamjeraju Telekomu što se, kao telekomunikaciona kompanija, i sam počeo baviti  prodajom kompjutera, TV aparata i ostalih uređaja, kako vi gledate na to?

Brz tempo tehnološkog razvoja je smanjio pa čak i  izbrisao  granice između industrijskih grana. Pratimo potrebe naših klijenata, koji vide  Telekom kao pouzdanu i stabilnu  kompaniju i kao provajdera kvalitetnih proizvoda i usluga.

Dobri rezultati u prodaju komjuterske i tv opreme pokazuju ispravnost naše odluke.

Startup scena u Crnoj Gori je vrlo slaba. Ranije je Telekom započeo zanimljiv projekt pod nazivom Inovatorium koji je pomogao nekim mladim preduzetnicima da  pronađu svoj ​​put u poslovanju. Međutim, gotovo nijedan od njih nije više aktivan. Postoji li neki plan za daljnji razvoj i pomoć lokalnoj zajednici, kako bi se pokrenuli interesantni a i korisni projekti  na globalnom nivou?

Voljeli bi da vidimo aktivniju i razvijeniju scenu preduzetništva i pokretanja novih poslova i projekata u Crnoj Gori, ali do toga može doći samo ako postoji odgovarajuće sistemsko okruženje. Tehnološke kompanije kao što je naša igraju važnu ulogu i snose dio odgovornosti u svemu tome. Pokretanje novih poslovnih projekata može biti motor inovacija i razvoja za bilo koju zemlju, posebno za Crnu Goru.

Inovatorium je bio projekat usmjeren na podršku mladim talentima i nastavićemo sa sličnim inicijativama. Jedna od takvih inicijativa predstavljena je nedavno na Spark.me konferenciji u Budvi. Radi se o Dojče Telekom poslovnom inkubatoru, kompaniji Hubraum, koja finansira projekte u istočnoj i srednjoj Europi.

Trenutno je otvoren poziv za učešće u programu Hubraum WARP, u tzv. akceleratororima, tj. intenzivnom, ubrzanom obrazovanju i mentorstvu za mlade s dobrim idejama. Prijava je dostupna OVDJE 

Kroz Hubraum, ali i kroz druge aktivnosti u Crnoj Gori, pružićemo podršku zainteresovanim inovatorima, jer u tome vidimo velike prednosti za našu kompaniju i zajednicu u kojoj poslujemo.

Mnogi misle da Telekomova korisnička podrška na društvenim mrežama može biti puno bolja. Vrlo često ljudi postavljaju pitanja na Twitter-u i Facebook-u i ne dobijaju odgovore. Zašto je to tako?

Telekom je jedna od prvih velikih kompanija u Crnoj Gori koja se okrenula društvenim mrežama i stalno pokušavamo da napredujemo u toj oblasti. Suština je u činjenici da je cjelovito pokrivanje društvenih medija, generalno posmatrano, prilično veliki izazov za telekomunikacione kompanije, prije svega zbog raspona proizvoda i usluga. Upravo zbog toga nije lako pružiti potpunu  uslugu za ovaj kanal komunikacije.

To je, svakako, pitanje od strateškog pristupa budućim planovima i unutrašnjoj organizaciji u kompaniji. Sve to je mnogo više od same uloge koju ima Community Manager. To obuhvata i brigu o korisnicima, marketing, PR i korporativne komunikacije, e-prodaju, e-inicijative, itd.

Nema jednostavnih rješenja, pa i u Dojče Telekom (DT) grupi postoji mnogo modela, zavisno od ukupne strategije i tržišnih okolnosti. Dakle, preuzimamo to što je najbolje iz DT prakse, i pokušavamo da pronađemo optimalno rješenje za naše tržište. Uskoro ćete se u to moći i sami uvjeriti.

Da li Vi koristite li društvene mreže, Linkedin, recimo?

Da, ali radije u poslu nego u privatnom životu. Koristim Linkedin-u ali i  Telekom mreže za zaposlene. Još uvijek pripadam generaciji  koja nije naročito otvorena kada su u pitanju privatni podaci, kao što je to slučaj sa mlađima. Smatram da će takav vid dijeljenja podataka ubuduće biti još intenzivniji. Sudeći po navikama moje petogodišnje unuke, vjerujem da, prije ili kasnije, ni ja neću moći da se oduprem tom trendu.

Za sami kraj, s obzirom da Telekom ima brojne uređaje u svojoj ponudi recite nam šta Vi preferirate, Android ili iOS?

Bio sam jedan korisnika BlackBerry-ja, koji mi je posebno odgovarao zbog tastature, postao sam korisnik iPhone-a. To mi je omogućilo da sa porodicom imam zajedničko iskustvo međusobnog dijeljenja fotografija, muzike i igrica. Ipak, i Android  isto tako nudi mnogo mogućnosti. Ustvari, rekao bih, da tu sve zavisi od ličnog afiniteta.

tehnologija.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *