Krak gasovoda koštaće Crnu Goru 100 miliona eura

Dodajte komentar

Krak gasovoda koji će ići kroz Crnu Goru koštaće oko 100 miliona eura, a s obzirom da se radi o projektu od značaja za Evropu, postoji mogućnost da se do 80 odsto sredstava obezbijedi iz EU fondova, izjavio je za Dan pomoćnik ministra ekonomije za rudarstvo i geološka istraživanja Vladan Dubljević. 

On je naveo da je uslov da se Crna Gora poveže na Transjadranski gasovod, koji će da gradi konzorcijum Šahdeniz, izgradnja Jonsko-jadranskog gasovoda sa susjednim zemljama.

„Trenutno se radi fizibiliti studija o ekonomskoj opravdanosti cijelog projekta, koja se finansira od evropskih administrativnih tijela i treba da dimenzioniše pozitivne i negativne efekte ovog projekta. Da bi se studija napravila, treba da definišemo mjesto konekcije gasovoda sa Albanijom i Hrvatskom, koje treba da bude u interesu sve tri države i pokaže na kojem mjestu će gasovod iz Albanije ući u Crnu Goru, odnosno iz koje tačke će gasovod izaći iz naše države. Intenzivno se radi na definisanju najbolje ruta za prolazak gasovoda“, rekao je Dubljević, piše Dan.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predstavnici SOKAR-a prethodne sedmice naveli su da očekuju dogovor do kraja godine sa ostalim dioničarima Šahdeniz konzorcijuma, kako bi se počelo sa izgradnjom TAP-a koji će biti vrijedan 40 milijardi eura. Cilj Šahdeniza je da za peg godina gas iz Azerbejdžana, koji će biti jeftiniji od gasa iz Rusije i Irana, transportuje u zemlje jugoistočne Evrope.

Dubljević tvrdi da gotovo cijeli prostor jugoistočne Evrope nije gasifikovan i da, za razliku od Evrope, kod nas ne postoji gasna infrastruktura.

„Namjera EU je da se gasifikuje cijeli region. Prirodni gas, zbog svojih karakteristika, postaje polako ali sigurno energent broj jedan. Prije svega, zbog niske cijene, ali i činjenice što ne utiče negativno na životnu sredinu. Crna Gora sa 600.000 stanovnika i veoma malih potreba za gasom ne može sama po sebi biti cilj za gasifikaciju neke velike gasne kompanije. Naša jedina šansa je da se nađemo na pulu nekog međunarodnog gasovoda“, naveo je Dubljević.

On je istakao da su razlika u cijenama između gasa i ostalih energenata velike, jer je gas najjeftiniji i ekološki najčistiji energent.

„Prolaskom gasovoda, umjesto struje, sve će se više koristiti gas, što je preduslov razvoja industrije koja prosto vapi za jeftinim energentom kakav je prirodni gas“, rekao je pomoćnik ministra.

Prema riječima Dubljevića, nafte i gasa u našem podmorju sigurno ima, ali je pitanje ima li je za komercijalne svrhe.

„To je rizik budućeg investitora, koji mora da uloži značajna sredstva u istraživanje. S obzirom na ts da se ne radi o malim finansijskim izdacima, vjerujem da će buduće interesovanje investitora dati odgovor i na to pitanje. Odnosno, logika kaže da ukoliko postoje investitori spremni da ulože toliki novac u istraživanje, postoje i šanse da ima ugljovodonika“, rekao je Dubljević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *