EBRD i KfW pokrenuli fond za zapadni Balkan

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj i Njemačka razvojna banka KfW pokrenule su novi fond od 100 miliona eura za unaprjeđenje infrastrukture na zapadnom Balkanu.

Za Fond za razvoj opštinske infrastrukture (MIDF), osnovan uz podršku vlada Njemačke i Švajcarske, EBRD će osigurati 40 miliona eura.Cilj novog fonda je da se podstakne rast tržišta opštinskih kredita i postigne dugoročna održivost usluga lokalnih samouprava na zapadnom Balkanu.

Fond će uvesti novi i prijeko potrebni element u finansiranje infrastrukture jer će biti fokusiran na kreditiranje malih i lokalnih samouprava srednje veličine koje obično imaju ograničene kapacitete da pripreme održive infrastrukturne projekte i takođe im je otežan pristup finansiranju od komercijalnih banaka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

MIDF će sarađivati sa lokalnim komercijalnim bankama u regiju i doprinijeti povećanju kredita i likvidnosti i pružati tehničku pomoć kako bi ohrabrio banke da preuzmu rizik kreditiranja lokalnih samouprava.

Iz Fonda će se finansirati projekti u Srbiji, Crnoj Gori,Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, pri čemu će minimalni zajmovi biti 100.000 evra, a maksimalni pet miliona.

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti rekao je da će novi fond doprinijeti da se prevlada stanje konstantno nedovoljnih investicija u infrastrukturu u velikom dijelu zapadnog Balkana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *