Admiral Markets: Euro naglo slabi, dolar jača!

Dodajte komentar

Prošle sedmice je došlo do naglog slabljenja eura u odnosu na sve ostale valute a najviše u odnosu na američki dolar, više od 2% u samo par dana.

Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3500.

Kao što je bilo navedeno u prethodnim analizama, slabljenje eura je bilo očekivano, jer je zadnjih mjeseci previše ojačao. Prije ovog pada, euro je mjesecima jačao i dosegnuo najviši nivo zadnje dvije godine, što nikako nije u skladu sa ekonomskom situacijom u Eurozoni.

Na nivou Eurozone nezaposlenost je na rekordnom nivou, privredni rast je slab, a inflacija vrlo niska. U ovakvoj situaciji nije logično da euro naglo jača kao što je bio slučaj prethodnih mjeseci i bilo je samo pitanje vremena kada će doći do okreta trenda. Okidač za naglo slabljenje eura je bila vijest o vrlo niskoj inflaciji u Eurozoni, koja je niža od 1%, pa se sada Evropska Centralna Banka boji da bi moglo doći do deflacije, koja bi prouzrokovala još veće probleme.

Ostale valute su slijedile euro te takođe oslabile u odnosu na američki dolar, no pad njihovog kursa je bio nešto blaži nego kod eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za ovu sedmicu je najavljeno dosta ekonomskih vijesti koje mogu uticati na vrijednost valuta, a najvažniji događaji biti će odluke o visini kamatnih stopa centralnih banaka Eurozone i Britanije koje će biti predstavljene na konferencijama za novinare u četvrtak, a na kojima učesnici na finansijskim tržištima žele čuti planove centralnih banaka za kraj ove i početak iduće godine. U petak govor drži čelnik američke centralne banke, Federalnih Rezervi, a na isti dan izlaze i podaci sa tržišta rada u SAD-u koji će sigurno imati značajan uticaj na sva finansijska tržišta.

Popis svih najavljenih vijesti možete pogledati na ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa, vodećeg Forex brokera.

Što možemo očekivati idućih nekoliko sedmiva i mjeseci?

Očekujem nastavak jačanja američkog dolara u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute a najviše u odnosu na euro.  Euro je zadnjih mjeseci ojačao više nego je trebao, a razlog tome nije bila dobra situacija u Eurozoni, nego problemi u SAD-u, radi kojih je dolar slabio, a sve su ostale valute jačale.

Sada su počele stizati loše vijesti iz Eurozone, a gotovo sigurno će ih biti još idućih mjeseci, radi čega će najvjerovatnije doći do značajnijeg slabljenja eura, a najbolja prilika za profitiranje na tome će biti na EUR/USD, koji može u nekoliko mjeseci pasti na 1,30 a u dužem roku čak i ispod ovog nivoa.

Današnju tehničku analizu valutnog para EUR/USD pročitati možete na ovoj stranici a svakodnevnu tehničku analizu glavnih valutnih parova možete pratiti ovdje.

Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *