Vlada prikriva činjenicu da kupac petrovačkog hotela "AS" nije strani investitor

Dodajte komentar

Jedan od ključnih razloga što Vlada već godinama odbija da raskine privatizacioni ugovor za petrovački hotel As, najvjerovatnije leži i u činjenici da se iza navodnih strateških partnera kriju domaći igrači, što je recept koji je do sada u domaćoj privatizaciji korišćen kada je trebalo sakriti porijeklo kapitala, otkrivaju najnoviji podaci do kojih je došao istraživački centar MANS-a.

Iako je godinama, od samog početka privatizacije Vlada uporno tvrdila da se iza novih vlasnika hotela As nalaze ruski investitori, istraživanje MANS-a je pokazalo da iza kompletnog posla stoji izvjesni Podgoričanin Neđeljko Gardašević, a da je ruska kompanija služila samo za prikrivanje stvarnog vlasništva nad ovim projektom.

Podaci do kojih je u istrazi došao MANS, pokazuju da kompanija „Sibenergoresurs”, koja je formalno pobijedila na tenderu za hotel As još u julu 2001. godine, bila samo paravan za kompaniju „Nega turs” koju je Gardašević osnovao u Moskvi mjesec dana nakon što je prihvaćena ponuda firme „Sibenergoresurs” za kupovinu Asa.

– Gardaševićeva „Nega turs” je tada prikazana kao akcionarska firma ruske kompanije kojoj je bila povjeren posao oko kupovine hotela, što se nakon našeg istraživanja ispostavilo kao brutalna neistina – kazali su iz MANS-a.

Oni su naveli da u zvaničnim podacima o registraciji kompanije „Nega turs”, ne postoje bilo kakve formalne veze sa ruskom kompanijom koja je pobijedila na tenderu za As, već se kao jedini osnivač sa početnim kapitalom od 10.000 rubalja navodi upravo Neđeljko Gardašević, dok je za direktora postavljen Rus Viktor Georgijevič Mazanov.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Ubrzo nakon potpisivanja ugovora, kompletno zemljište i objekat hotela As je uknjiženo u budvanskom katastru na Gardašićevu moskovsku firmu, iako tada važeći propisi nisu dozvoljavali da se zemljište može uknjižiti na stranu firmu. Ovo je kasnije promijenjeno nakon što je Gardašević tri godine kasnije osnovao i kćerku kompaniju u Crnoj Gori, „Nega turs Montenegro” na koju je preknjižena kompletna imovina hotela As. Na čelu te komanije se tada nalazio Nedjeljkov sin Dejan Gardaševićm, koji je danas predsjednik odbora direktora „Nega turs Montenegro” – saopštili su iz MANS-a.

Da je Gardašević i zaista jedini vlasnik kompanije koja je privatizovala As pokazuju, kako su istakli, i podaci koji se odnose na dokapitalizaciju kompanije „Nega turs Montenegro”, koja je, prema njihovim tvrdnjama, vršena preko kiparskih of šor kompanija koje su takođe u vlasništvu Neđeljka Gardaševića.

– Tokom 2004. i 2005. godine, na račun crnogorske kompanije je sa računa of šor kompanija „Nikats inženjering limited” i „Montena invest limited” prenijeto oko 650.000 eura po osnovu dokapitalizacije firme – istakli su iz MANS-a.

Oni su kazali da podaci iz kiparskog registra kompanija pokazuju da je Gardašević vlasnik 99 odsto kapitala kompanije „Nikats inženjering limited”, dok se u kompaniji „Montena invest limited” nalazi na funkciji jednog od direktora. Kao drugi direktor se pojavljuje Vladislav Popović koji je svojevremeno bio predsjednik upravnog odbora danas ugašenog Budvanskog tur operatora „Hotel apartmans brunsweek” čiji osnivač je bio hotel „Hotels group Montenegro stars” koji gazduje hotelom Splendid.

Prema podacima MANS-a, do danas je ukupni kapital kompanije „Nega turs Montenegro” povećan na 11,2 miliona eura, od čega je u novcu uplaćeno 6,7 miliona, dok nenovčani kapital iznosi 4,5 miliona eura. Osim za prethodno pomenutih 650.000 eura, kako su istakli, nije poznato odakle je dolazio ostatak novca koji je upumpavan u crnogorsku kompaniju po osnovu povećanja osnivačkog kapitala.

– Sve te transakcije su vršene preko crnogorskih banaka, ali ni na jednom od izvoda se ne navodi porijeklo novca. Takođe, nije poznato da li je Uprava za sprečavanje pranja novca ispitivala ove uplate i porijeklo novca. Nakon svih transakcija sa Kiprom, of šor kompanija „Montena invest limited” preuzima potpuno vlasništvo nad „Nega turs Montenegro” – naveli su iz MANS-a.

Oni su istakli da nema nikakve sumnje da kompanija Neđeljka Gardaševića i vjerovatno neformalne veze sa samim vrhom Vlade obezbjeđuju i više nego privilegovan tretman kod Vlade, koja mu već više od decenije toleriše kršenje privatizacionog ugovora, potpuno odsustvo investicija, ali i značajno kršenje propisa iz oblasti izgradnje objekata i zaštite životne sredine.

– Ovakav način privatizacije najvrednijih državnih resursa je postao uobičajena praksa u radu Vlade, a zapanjujuća je količina bezočnosti kojom se u Vladi služe kada javnost obmanjuju da se naša imovina predaje u ruke takozvanim strateškim investitorima, iza kojih zapravo stoje domaće „snage”. Smatramo da se privatizacioni ugovor za hotel As mora odmah raskinuti, ali pored toga i učiniti sve da se zaštiti javni interes koji je ozbiljno pogažen zbog činjenice da umjesto turističkih kompleksa koji bi generisao nova zapošljavanja i dobrobit za lokalnu ekonomiju, već više od deceniju imamo građevinsko ruglo na obali mora – zaključili su iz MANS-a.

Ostali poslovi 

Osim kompanije „Nega turs Montenegro”, Gardaševići u Crnoj Gori posjeduju još jednu kompaniju „Neimar inženjering” koja se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

Na ime Neđeljka Gardaševića je u Srbiji registrovana i firma pod istovjetnim nazivom kao u Crnoj Gori, „Neimar inženjering” sa sjedištem u Beogradu. Ova kompanija je bila jedan od kandidata za dobijanje kredita od oko tri miliona eura od fonda za razvoj Srbije što je uz firmu „Agroposlovi”, vlasništvo političara srpskog političara Čedomira Jovanovića, kojoj je planiran kredit od oko dva miliona, pojedinačno najveći kredit koji ovaj fond daje.

Prema pisanju beogradskog Blica, predstavnici fonda su pribjegli ovoj odluci i pored stava srpskog ministra privrede Saše Radulovića da se „obustavi svako novo kreditiranje jer su se pare fonda neosnovano dijelile”.

Bez garancija za investicije od 11 miliona

Koliko se radilo o štetnom ugovoru kojim je prodat hotel As pokazuje prvenstveno to što se u ugovoru uopšte ne predviđa obaveza dostavljanja garancija za investiciona ulaganja od 11 miliona eura, na koja se kupac obavezao, naveli su iz MANS-a i dodali da je Vlada kupcu omogućila da odmah nakon isplate kupoprodajne cijene može da uknjiži zemljište i objekte na sebe i da uspostavi zalogu nad nekretninama.

– Ovo je suštinski značilo da je kupcu omogućeno da kroz bankarski kredit, dajući nekretnine kao zalogu, obezbijedi novac za investicije – naveli su oni.

Osim toga, Vlada je, kako su kazali, kupcu obećala da će mu biti izdate dozvola za gradnju, zatim koncesija za priređivanje igara na sreću u budućem kazinu, koncesija za korišćenje plaže „Crvena stijena”, ukoliko on prethodno rekonstruiše pješački tunel od hotela do Petrovca. Obećano mu je i da će država finansirati izgradnju pristupnog puta od magistrale do hotela.

Ćoćov advokat zastupao Gardaševića

U avgustu 2009. godine između ruske „Nega turs” i kiparske „Montena invest limited” zaključen je ugovor o prenosu osnivačkog udjela, kojim je kiparska kompanija stekla potpuno vlasništvo „Nega turs Montenegro” bez ikakve naknade.

Zanimljivo je da se kao advokat u ovom ugovoru, na strani ruske „Nega turs”, pojavio Branko Čolović, koji je poznat po svojim vezama sa kontroverznim budvanskim biznismenom Zoranom Ćoćom Bećirovićem, kojeg je i zastupao u brojnim poslovima sa državom, ali i bio zastupnik za njegove kompanije na Kipru, naveli su iz MANS-a.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *