Bafetova kompanija povećala profit za trećinu

Dodajte komentar

Neto profit kompanije Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway), na čijem je čelu američki milijarder Voren Bafet, povećan je u trećem kvartalu 29 odsto, zahvaljujući porastu investicija i dobicima ostvarenim u željezničkoj kompaniji Burlington nordern Santa Fe (Burlington Northern Santa Fe).

Neto dobit kompanije je porasla na 5,05 milijardi dolara, ili 3,074 dolara po akciji, sa 3,92 milijarde dolara ili 2,373 dolara po akciji iz istog perioda prošle godine, saopšteno je iz sjedišta kompanije u Omahi, u američkoj saveznoj državi Nebraska, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Profit iz poslovanja, koji ne uključuje neke investicije, iznosio je 2,228 dolara po akciji, što je ispod procjena Blumbergovih analitičara, koji su očekivali profit od 2,403 dolara po akciji.

Kompanija Berkšir je profitirala od jačanja američke ekonomije i očekuje novu dobit, s obzirom na ubrzanje tražnje potrošača i oporavak tržišta nekretnina.

Podružnice ove kompanije se bave raznim djelatnostima, od prevoza robe i osiguranja automobila pa do prodaje namještaja, nakita, obuće, izolacionog materijala, itd.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Zahvaljujući akvizicijama i investicijama, Berkšir Hatavej se pozicionirao kao kompanija koja stavlja “sve opklade na SAD““, izjavio je Bil Smid, izvršni direktor kompanije Smid kepital menadžment, koja kontroliše oko 680 miliona dolara i akcije Bafetove kompanije.

Uz pomoć investicija, uključujući ulaganja u Goldman Saks i Dženeral elektrik, Bafet je ostvario zaradu prije oporezivanja u visini od 1,86 milijardi dolara, u poređenju sa 917 miliona dolara iz istog perioda lani.

Voren Bafet je, takođe, ostvario neto profit od 680 miliona dolara, nakon što mu je američka prehrambena kompanija Mars vratila dug od 4,4 milijarde dolara, jer je preuzeo njeno preduzeće Rigli, u koje je uložio ukupno 6,5 milijardi dolara.

Od trgovine derivatima, Bafet je u trećem kvartalu zaradio 427 miliona dolara, u poređenju sa gubitkom od 118 miliona dolara iz prošle godine. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *