Sve tajne Google Eartha: Od Marsa do Mjeseca

Dodajte komentar

Google Earth sadrži čitav niz opcija koje korisnici uglavnom ne primjećuju, a omogućavaju im da istraže čitavu planetu, pa čak i dio svemira.

Primjera radi, biranjem Mjeseca na traci sa alatima možete koristiti “Mjesečev program”, odnosno obići lokacije slijetanja na Mjesec koje su opisali neki od astronauta sa “Apolla”. Možete pogledati i 3D modele letjelica koje su slijetale na Mjesec, pa čak i da pogledate otiske stopa astronauta na Mjesečevoj površini, prenosi Klix.ba.

Putovanje na Crvenu planetu

Biranjem Marsa možete pogledati fotografije koje su poslali NASA-ini roveri i druge misije sa Crvene planete. Korisnici mogu istražiti i mape planete koje su nacrtali astronomi tokom godina, a tu je i interaktivni obilazak planete.

Korisnicima su na raspolaganju i trodimenzionalni modeli rovera “Curiosity”, “Opportunity” i “Spirit”, a moguće je i pratiti njihovo kretanje površinom Marsa i pogledati panorame od 360 stepeni.

Google Earth može se koristiti i za pretraživanje Marsovih znamenitosti poput Olimpus Monsa, najvećeg vulkana Sunčevog sistema, tri puta većeg od Mont Everesta.

Čuda 3D tehnologije

Google Earth 7 omogućava korisnicima da prelete brojne svjetske metropole, ali i da pogledaju 3D modele drveća širom svijeta, koji uključuju više od 50 različitih vrsta, od gradskih parkova, do udaljenih šuma.

Tu je i opcija 3D Buildings, pomoću koje možete da pogledate brojne zgrade, spomenike, fontane, tornjeve, muzeje, domove i sl. Klikom na “balončić” ispod njih, dobijate više informacija.

Možete čak i da napravite 3D prikaz svoje kuće ili mjesta gdje radite. Prikazi se čuvaju u Google Warehouse sve dok ih Google Earth ne odobri i ne uvrsti u program.

Istražite okeane i nebo

Pomoću programa “Ocean” možete putovati do morskog dna i istražiti različite podvodne pejzaže. Istraživači su čak koristili Google Earth kako bi vidjeli detalje djelovanja zemljotresa i podvodnih klizišta.

Moguće je istražiti i specifične oblasti poput najboljih mjesta za ronjenje i surfovanje na svijetu. Takođe, tu je i opcija za istraživanje olupina brodova poput Titanika.

Naravno, moguće je istražiti i nebeska tijela, pomoću opcije “Switch to Sky”, a na raspolaganju su zvijezde, konstelacije, galaksije i različite planete. Kada koristite ovu opciju, prikazuje se nebo iznad vaše trenutne lokacije na Zemlji.

Tu je i simulator leta koji korisnicima omogućava upravljanje različitim letjelicama pomoću miša ili nekog drugog kontrolora. Moguće je leteti širom svijeta i na različitim visinama. Kako biste ušli u simulator, jednostavno pritisnite Ctrl-Alt A.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *